create counter

Refluxbetegség

Refluxbetegség

Nem a savtermelés gátlása a legjobb megoldás!

Érzett már égő, szúró fájdalmat a szegycsontja mögött, miközben marta a sav a gyomrát? Ha igen, akkor valószínűleg „refluxa” van – mondaná az orvos.

A refluxbetegségre jellemző panaszok igen gyakoriak, azonban félrevezető tünetei miatt sokszor nem, vagy csak hosszabb idő múltán fedezik fel. Időnként össze lehet keverni az infarktussal és az anginás mellkasi szorítással is. Az utóbbiak igen riasztóak, nem árt hát, ha megismerjük a reflux tüneteit, hogy alkalomadtán ne féljünk feleslegesen egy komolyabb bajtól.

A refluxbetegség a leggyakoribb gyomor-bél rendszeri kórképek egyike. Egészséges emberben a nyelés során a falatot a nyelőcső mozgásai továbbítják a gyomor felé, a nyelőcső alsó záróizma megnyílik, majd az étel a gyomorba kerül, a záróizom záródik. Amennyiben a záróizom nem működik jól, a gyomorszáj tartósan nyitott állapotban marad, így a gyomortartalom a nyelőcsőbe áramlik vissza. Ez a jelenség a reflux, azaz a visszafolyás.

Védtelen nyelőcső

Gyomrunk sejtjei nagy mennyiségben termelnek gyomorsavat az emésztéshez, azonban a nyelőcső nincs felkészülve a sav károsító hatásainak kivédésére, úgy, mint a gyomor. Ha a sav tartósan a nyelőcsőbe kerül, a nyálkahártyát károsítja, marja, ami előbb-utóbb panaszokat, tüneteket hozhat létre, következményes nyálkahártya-gyulladáshoz vezethet, annak esetleges szövődményeivel. A betegek többségének tünetei kezdetben enyhék, illetve csak esetenként jelentkeznek, ezért a panaszaik megszüntetése érdekében vagy nem tesznek semmit, vagy önkezeléssel (savlekötők, szódabikarbóna szedése, étrendi változtatás) próbálnak javulást elérni, de panaszaikkal az orvost általában nem keresik fel. Így betegségük hosszú éveken át rejtve maradhat. A következő – kisebb – csoportot azok a betegek alkotják, akik súlyosabb vagy gyakoribb panaszaik miatt felkeresik az orvost, így betegségük még a korábbi, szövődménymentes időszakban kerülhet felismerésre. Végül a jéghegy csúcsán azokat a betegeket találjuk, akiknél a jelentkezésükkor a refluxbetegség már szövődményekkel társult, így kezelésük és gondozásuk is sokkal nagyobb kihívást jelent. A refluxbetegség gyakran atípusos tünetek képében jelentkezik, ami a pontos diagnózis felállításában nehézségeket okozhat.

Milyen tünetei vannak?

 • A leggyakoribb panasz a gyomorégés, amely tulajdonképpen a nyelőcső alsó szakaszából kiinduló égő érzés vagy fájdalom: ezt a betegek legtöbbször a mellkasban, a szegycsont mögött, a gyomorszájnál érzik. Kisugározhat a hát, a nyak és az áll irányába, ritkán a fülekbe vagy a karokba.

Fontos! A panaszok étkezések után, főleg jéghideg vagy forró ételek és italok, kávé, alkohol fogyasztásakor, éjjel, laposan fekvő helyzetben, illetve alkalomszerűen hasüregi nyomás fokozódásakor (erőlködés, köhögés, tüsszentés) jelentkeznek elsősorban.

 • A betegek közül sokan számolnak be kis mennyiségű savanyú vagy keserű gyomortartalom garatba, szájüregbe visszaáramlásáról, amely szintén étkezések után, hasüregi nyomást fokozó testhelyzetekben, illetve éjszaka jelentkezik.
 • A nyelési nehezítettség is viszonylag gyakori tünet, amely hátterében gyakrabban állhat valamely szervi ok, pl. nyelőcsőszűkület, daganatok.
 • A betegek gyakran említenek egyéb gyomor-bél rendszeri eredetű panaszokat, úgymint puffadás, hányinger, hányás, étvágytalanság. A fájdalmas nyelés ritka panasz, mely akár súlyos szövődményeket jelezhet, valamint jellemző lehet a tabletták, kapszulák okozta nyelőcsőgyulladásra. A panaszok között találkozhatunk még a water brash jelenséggel, amely a nyelőcsőbe jutott gyomorsav által reflexesen kiváltott, hirtelen nagy mennyiségű nyálelválasztást jelenti.
 • Köhögés: különösebb légúti ok nélküli gyakori köhécselés – főleg reggelente – felveti a reflux gyanúját is. Nem ritka, hogy a beteg nem érzi a savas visszaáramlást – náluk elsősorban éjjel, fekvő helyzetben csorog vissza –, de a tartós savhatás miatt irritáltak lesznek a hangszalagok, ami rekedtséget és köhögést okoz. Ezt hívjuk silent (néma) refluxnak.

Milyen megtévesztő tünetei lehetnek a refluxnak?

Sok beteg nem is gondol rá, hogy panaszait a visszaáramló sav okozhatja, mivel a tünetek nem jellegzetesek, és más betegségre is utalhatnak. Ilyen panaszok például

 • a hosszú időn át fennálló reggeli és éjszakai köhögés
 • égő érzés a garatban
 • gombócérzés a torokban
 • tartós rekedtség és torokfájás
 • szívbetegséget utánzó mellkasi fájdalom.

Előfordul, hogy a krónikus csuklás és a fogzománc-károsodás létrejöttében is szerepe lehet a refluxbetegségnek.

Vizsgálati lehetőségek

A refluxbetegség diagnózisa sokszor már a jellegzetes panaszok és az orvosi vizsgálat alapján felállítható, azonban a kivizsgálás ezekben az esetekben is indokolt, mivel a gyomor-bél rendszer más betegségei is okozhatnak hasonló tüneteket.

Az eszközös vizsgálatok közül kiemelt jelentősége van a gyomortükrözésnek, amely során a refluxbetegek egy részében semmilyen kóros elváltozás nem látható, azonban az esetek másik felében vöröses színű, gyulladt nyálkahártya, illetve súlyosabb esetben a sav okozta nyelőcsőnyálkahártya-felmaródások, -fekélyek látszanak. Ez utóbbi a reflux okozta nyelőcsőgyulladás.

Milyen szövődmények lehetnek?

A hosszú időn keresztül nem kezelt refluxbetegség különböző szövődmények kialakulásához vezethet. Ilyen kellemetlen következmény

 • a nyelési zavar
 • nyelőcsőszűkület
 • nyelőcsőfekély.
 • Ha a sav a légutakba kerül, akkor olyan légzőszervi megbetegedések alakulhatnak ki, mint például légcsőhurut, hörghurut, asztma, vagy akár tüdőgyulladás is.
 • A refluxbetegség sokéves-évtizedes fennállása esetén sajnos a nyelőcsőrák kialakulásának veszélyével is számolni kell.

Fontos! A szövődmények veszélye miatt ajánlott a refluxbetegség gyanúja esetén minél előbb orvoshoz fordulni!

Hogyan lehet kezelni?

A refluxbetegség kiújulásra hajlamos, idült betegség, ezért kezelésében a fokozatosság és folyamatosság elve az irányadó. A kezelés célja többirányú: egyrészt a panaszok megszüntetése, a nyelőcsőgyulladás gyógyítása, másrészt a kiújulás és szövődmények kialakulásának megelőzése. A kezelési lehetőségek között belgyógyászati terápia, illetve sebészeti módszerek szerepelnek. A belgyógyászati kezelés alapvető célja a panaszok enyhítése, illetve megszüntetése, a szövődmények megelőzése, a már kialakult elváltozások kezelése és a kiújulás fellépésének megakadályozása, alappillérei az életmódbeli változtatások, a diéta és szükség esetén a párhuzamosan alkalmazott gyógyszeres terápia. A lépcsőzetes kezelési elveknek megfelelően minden esetben életmódbeli változtatásokkal kell a gyógyítást elkezdeni. Tapasztalatok szerint a kezdeti szakaszban jelentős javulás érhető el az életmódbeli és gyógyszerszedési szokások megváltoztatásával.

Legfontosabb ajánlások:

 1. a testsúly rendezése, hogy a rekesz ne legyen felnyomva és a záróizom ne legyen állandóan túlfeszítve, nyitva
 2. növeljük a lúgosító jellegű tápanyagok felvételét
 3. ajánlott a savmegkötő ételek gyakori fogyasztása (nassolni valóként), mint pl. a tönkölybúza pászka, köles vagy a korpovit keksz, és a magas rosttartalmú ételek (teljes kiőrlésű pékáruk, kenyér, magvak)
 4. Rendkívül fontos, az ételek alapos megrágása és a nyugodt, lassú étkezés
 5. Fontos, hogy az emésztés megfelelő legyen, mert az erjedés és a rothadás során keletkező gázok felnyomják a rekeszt, és kinyitják a gyomorszájat. Ezért könnyen vissza tud áramolni az étel és a sav is. Ehhez inkább kisebb adagokat szabad csak enni.

Diétás és életmód javaslatok

 • a koffeint, alkoholt, kólát, szénsavas italokat, gyümölcsleveket (főleg töményen), citrusféléket kerülni kell!
 • kerülje a fehér lisztes és cukros ételeket, tésztaféléket, péksüteményeket!
 • kerülje a tejtermékeket, ne egyen sok húst és főleg ne vacsorára!
 • ne egyen édességeket, édes ételeket!
 • kerülje a fűszeres, csípős, fokhagymás, hagymás, keleti fűszerekben gazdag ételeket!
 • növényi fehérjében gazdag, zsírszegény ételek fogyasztása javasolt
 • célszerű könnyű ételeket fogyasztani vacsorára – vagyis nehezen emészthető fehérjét (hús, sajt), szénhidrátot (tésztaféléket), ill. magas telítetlen zsírsav tartalmú ételt NEM!
 • ne egyen tejszínes, tejfölös ételeket – főleg ne este!
 • naponta többszöri, kis étkezésekre kell törekedni!
 • az ételt mindig nagyon alaposan meg kell rágni
 • túl forró és jeges ételeket-italokat mellőzni kell!
 • lefekvés előtt kb. 2-3 órával már nem javasolt az étkezés, ivás

Enzimekkel és probiotikumokkal is enyhíthetjük a refluxot

Ha az erjedést és rothadás elkerülhető, ha kellő mennyiségű enzimet termel az emésztőrendszer és rendben van a baktériumflóra is a bélben. Ha ezek károsultak, akkor hiába minden savkötő vagy savtermelést gátló szer, azok inkább csak rontanak az egész folyamaton. Ha a reflux tartós és más emésztési zavar is társul hozzá (puffadás, hasi görcsök, hígabb széklet…), akkor okvetlen végeztessen baktériumflóra vizsgálatot, korrigálja a normál flórát, és szedjen tartósan enzimeket is.

Extra tippek

 • Törekedni kell az ideális testsúly elérésére, mert az elhízás során felnyomódott rekeszizom miatt fokozódik a reflux kialakulási esélye.
 • Az ágy feji végét érdemes megemelni, hogy éjjel ne áramoljon vissza a sav a gyomorból a nyelőcsőbe.
 • A dohányzást teljesen el kell hagyni!
 • A szoros ruházat, öv, fűző kerülése is enyhíthet a tüneteken.
 • A gyomor-nyelőcső közötti záróizom tónusát csökkentő és a nyálkahártyát károsító hatású gyógyszereket mással kell helyettesíteni, illetve lehetőség szerint el kell hagyni: ilynek lehetnek egyes vérnyomáscsökkentők, nyugtatók, gyulladáscsökkentő szerek, szteroidok.

Alternatív megoldások

 • Gyógytea refluxra: legjobb nyálkahártya-regeneráló gyógyteák a fehérmályva, katáng, körömvirág, cickafark, kamilla, orbáncfű. Ezekből érdemes keveréket készíteni, és 6 héten keresztül rendszeresen fogyasztani 3-5 csészével.
 • Gyógyvizek: a lúgos gyógyvizek is segítik közömbösíteni a felesleges savat, és serkentik a gyulladás gyógyulását. A gyógyvizeket étkezések után 1-2 órával kell fogyasztani, lassan kortyonként 6 héten át.
 • A Mayr-féle hasi kezelés (speciális masszázsfajta) javítja a hasi szervek működését, erősíti a napfonat – ez szabályozza a nyelőcső tágasságát is – tónusát, és oldja a simaizmok görcsét.
 • Talpmasszázs: javítja az emésztést, stabilizálja a savtermelést, serkenti a gyomor ürülését, és ezzel csökkenti a nyelőcsőbe visszaáramló étel mennyiségét.
 • Akupunktúra: szabályozza a vegetatív funkciókat, így az emésztőszervek működését is. Csökkenti a fájdalmat és mérsékeli a feleslegben termelődő sav mennyiségét.

Gyógynövények refluxra

Kamilla

A kamilla csökkenti a savas refluxot, a görcsöket és a hasi fájdalmat. Elsősorban gyulladáscsökkentő illóolajai teszik komplex gyógynövénnyé. Enyhíti a gyomorpanaszokat, az émelygést, a hányingert, csökkenti a bélgyulladás kellemetlen tüneteit is, enyhe hashajtó hatású.

Gyömbér

A gyömbér nemcsak a hányingert csillapítja, de szinte elnyeli a feleslegesen termelődött gyomorsavat. Csillapítja a nyálkahártya irritációját, megszünteti a gyulladást. Puffadásra, émelygésre régóta bevált fűszer.

Édesgyökér

Gyógyítja a nyálkahártya-gyulladás és a gyomorsav-túltengés miatti sérüléseket, felmaródásokat, kitűnő gyulladáscsökkentő. A fájdalmas görcsöket hamar megszüntetheti. A kamillával együtt sokat segíthet a reflux tüneteinek enyhítésében, védi a gyomor és a bél falát, segíti az irritált, gyulladt, fekélyes hám gyógyulását is.

Édeskömény

Erjedés- és puffadásgátló, enyhíti a görcsöket, megvédi az érzékeny nyálkahártyát, serkenti az emésztést. Nyugtató hatású a teljes gyomor- és bélrendszerre.

Citromfű

A citromfű nyugtató, stresszoldó hatása régóta ismert, de emellett rendkívül hatékony a gyomorsav-túltengés, gyomorrontás, hányinger, puffadás kezelésében. Elsősorban azok számára ajánlott a fogyasztása, akiknél pszichés ok idézte elő a refluxot. Az emésztés javításával párhuzamosan segít a görcsoldásban, a fájdalomcsillapításban, szabályozza az epe működését, normalizálja a vérnyomást, és kezeli a gyakori fejfájást, a migrénes rohamokat.

Görögszénamag

Szivacsként szívja magába a felesleges gyomorsavat, így segíthet a refluxos nyelőcső panaszok, a gyomor-bél irritáció és fekély kialakulásának megakadályozásában.

Gyógyszeres kezelés

A savlekötők a refluxbetegség tüneti kezelésében, kiegészítő szerként használatos készítmények, amelyek ugyan gyomorsav-közömbösítő hatásúak, azonban a gyomornyálkahártya savelválasztását nem csökkentik, sőt fokozhatják is azt.

A modern medicina által a refluxbetegség gyógyításában használt gyógyszerek gátolják a gyomornyálkahártya-sejtek savtermelését, ami által csökken a gyomorsav nyelőcső-károsító hatása, így megelőzhetőek a későbbi szövődmények.

FIGYELEM! Ezeket a szereket orvos javaslatára is csak rövidebb ideig szabad alkalmazni, mert nagy a hozzászokás és a függőség kialakulási veszélye. Ráadásul a protonpumpa-gátlók elősegítik az élelmiszer-intoleranciák, allergiák és a baktériumflóra felborulásának kialakulását!

Sebészi kezelés

Műtéti beavatkozás mérlegelése akkor indokolt, ha a megfelelő kezelés ellenére sem szűnnek meg a panaszok, és szövődmények alakultak ki.

dr. Balaicza Erika
Belgyógyász főorvos
Biológiai daganatkezelés, vitamininfúziók,
immunerősítés, allergiák és intoleranciák,
Lyme-kór, emésztési zavarok… kezelése
Tel: 06/20-588-28-10
www.balaicza.hu
dr.balaicza@gmail.com
Kövesse írásaimat a Facebookon is!

2017-03-14T14:54:56+00:00 2016-01-19|Categories: Emésztési problémák|