A hisztaminintolerancia az étellel felvett és a szervezetben keletkező hisztaminnal szembeni túlérzékenységet jelenti. A hisztamin egy – főleg allergiás és gyulladásos folyamtokban résztvevő anyag, melyet elsősorban a hízósejtek termelnek.

A hisztamintúlérzékenység fő okai:

  • hisztamindús étrend
  • biogénaminokban gazdag étkezés
  • hisztaminliberátorok (felszabadítók)
  • a DAO enzim (Diaminoxidase, hisztamin lebontó) hiánya vagy blokkoltsága
  • veleszületett DAO-funkciózavar
  • akut és krónikus bélbetegségek

A hisztamin szervezetben történő hirtelen felszaporodása a következő tüneteket idézheti elő:

  • Hisztamin-fejfájás (migrén is!)
  • Flush (alkohol vagy alkohol tartalmú dolgok fogyasztását követő kivörösödés)
  • Hypotonia (alacsony vérnyomás)
  • heves szívdobogás
  • kiterjedt viszketés testszerte
  • Quincke-ödéma (ajakduzzanat, szemhéj-és arcödéma, légszomj)
  • allergiás reakciók, pl. orrdugulás, piros szemek, asztma, bőrkiütések
  • alvászavar
  • szívritmuszavar
  • hasmenés, hasi görcsök, hányinger, hányás
  • Erős görcsökkel járó menstruáció
  • anaphylaxia (allergiás shock) – erőteljes hisztaminterheléskor

A hisztaminintolerancia nem valódi allergia

A hisztaminintolerancia nem IgE és IgG közvetítette immunreakciók, tehát allergia-és intoleranciatesztekkel többnyire nem derül ki. Mivel tünetei azonban megegyezhetnek a klasszikus allergiáéval, ezért is nevezzük pszeudoallergiás reakciónak (álallergia).

Az atópiától (=allergia) eltérően a hisztaminintolerancia keletkezésekor nincs szenzibilizálódási idő, tehát a tünetek kialakulásához nem kell okvetlen többszöri és nagyobb adaggal találkoznia a szervezetnek, hanem akár már az 1. adag is azonnali reakciókat idézhet elő.

Milyen hatásokra fejlődhet ki?

1.    Hisztamindús ételek, italok fogyasztásától
Az élelmiszerek egyre inkább a természetestől eltérő feldolgozása, szállítása és tárolása miatt nagyon sok hisztamin keletkezik és halmozódik fel egyes élelmiszerekben. A hisztamin a hisztidin nevű aminosav – elsősorban baktériumok hatására történő – lebomlásából keletkezik. Hisztidinben, így hisztaminban is gazdag élelmiszerek:

  • sokáig érlelt sajtok
  • füstölt, pácolt, szárított húsok (pl. sonka, kolbászok, halak és tenger gyümölcsei…)
  • ananász, alma, banán, eper, kivi, narancs
  • savanyú káposzta, spenót, sárgarépa, paradicsom, tök, chili
  • pezsgő, likőrök, vörös bor, pezsgőborok
  • fekete tea
  • kakaó, rágcsálni valók
  • borecet, mustár, torma
  • nugát, csokifélék, bonbonok
  • élesztő és az azzal készült termékek

2.  Biogénaminokban gazdag étkezés

A biogénaminok többsége a vékonybélben bomlik le a DAO-enzim hatására, ezeket a DAO „szívesebben” bontja le, mint a hisztamint (vagyis nagyobb az affinitásuk ehhez az enzimhez). Ezért ha csökken a DAO-enzim aktivitása, termelése, vagy túl sok biogénamin kerül be egyszerre a bélbe, akkor a DAO lebontói kapacitása túlterhelődik, és sok hisztamin marad lebontatlanul, amitől percek alatt hisztaminshub és annak tünetei alakulhatnak ki. Ilyen biogénaminok a következők:

  • Tyrosin/Tyramin: aminosavak, melyek a hormonok (főleg pajzsmirigyhormonok) keletkezéséhez kellenek; a tyramin szöveti hormonként is hat és a simaizmokat is képes összehúzni, tehát érszűkülést, vérnyomás emelkedést és görcsöket válthat ki. A fehérjék túlfogyasztásakor az enzimatikus lebontás helyett a bélben történő rothasztó baktériumok (pl. E. coli) hatására rákkeltő krezol és phenol keletkezik belőle.
  • Serotonin: idegi mediátor (hírvivő) anyag, boldogság hormonnak és perifériás szöveti hormonnak is nevezik, a tryptophan nevű aminosavból keletkezik, és 5-hydroxyindolessavvá bomlik le.
  • Putrescin: az ornitinből keletkezik a fehérjék rothadása során, a hullamérgek közé soroljuk, erősen sejtkárosító és immungyengítő hatású.
  • Kadaverin: lysinből keletkezik a fehérjék rothadása során, ez is „hullaméreg”, hatása szintén erősen toxikus.

A felsorolt aminosavakból keletkező – nagy adagban – sejtkárosító biogénaminok nagy mennyiségben találhatók bomló állati fehérjékben, sajtokban, halakban és húsokban – különösen, ha azok nem frissek, hanem hosszabb ideje „érlelték”, pácolták, hűtötték, szállították… őket.

3.    Hisztaminliberátorok
A hisztamin a vérben és a szövetekben (elsősorban a hízósejtekben) inaktív formában raktározódik. Az egyes élelmiszerek és italok (főleg alkoholos) hatására nagy tömegben kilökődik, felszabadul, aktiválódik és erősen megterheli a szervezetet. Hisztaminliberátorok: avokádó, ananász, kiwi, papaya, citrusfélék, paradicsom, hüvelyesek, dió, kakaó und csokoládé.

4.    A DAO enzim blokkja
Az alkohol minden formában blokkolja a DAO-enzimet. A kakaó, a tea és minden energiaital, valamint a koffeines és teobrominos italok is bénítják a DAO-t. Ezen kívül a konzerváló szerek és még legalább 100 féle gyógyszerről tudott, hogy szintén DAO-blokkolók, pl. sok fájdalomcsillapító, altatószer, köhögéscsillapító, antibiotikum, nem szteroid gyulladáscsökkentő (ld. a köv. anyagban bővebben: https://www.balaicza.hu/?p=doc&id=5#main_start.)

FONTOS: a hisztaminintolerancia nagyon gyakran lép fel más intoleranciákkal együtt, pl. laktóz, szorbit, fruktóz… Ezért, ha a hisztaminszegény étrend nem hoz javulást 2-3 hónap elmúltával sem, akkor okvetlen ki kell ezeket is vizsgáltatni. Ennek oka többek közt, hogy a bélfal sérült a legtöbb esetben, és az nemcsak a hisztaminlebontást és könnyebb vérbe jutást teszi lehetővé, hanem más anyagokét is. Továbbá a többi anyag rossz lebomlása (pl. a tejé) is fokozza a hisztamin felszabadulást.

A hisztaminintolerancia Komplex kezelése

  • Legalább 4 hét nagyon szigorú eliminációs diéta – ha nincs ellenjavallata, legjobb rá a léböjt.
  • Béltisztítás: részben léböjttel és/vagy kolon-hidroterápiával.
  • Bélnyálkahártya regeneráció: gyógynövényekkel, aminosavakkal, a hiányzó bélbaktériumokkal, vitaminokkal…
  • A máj tehermentesítése és regenerálása: gyógynövényekkel (pl. máriatövis, articsóka, füstike, katáng, körömvirág…), aminosavakkal (ornitin, arginin, metionin, glutation, alfa-liponsav), vitaminokkal és vitaminszerű anyagokkal (Q10, L-carnitin). Nagyon fontos egy ideig a fehérjeszegényebb étrend és a teljes alkoholtilalom is. Hormontabletták, esetleg egyéb nem létfontos gyógyszerek elhagyása (fogamzásgátlók, altatók, nyugtatók, fájdalomcsillapítók…), radikális csökkentése – orvosi felügyelettel!
  • Lúgosítás: pl. hazai gyógyvizekkel (Salvus) a bél-pH alkalizálása – így hatékonyabban tudnak az enzimek működni és a normális emésztés lezajlani.
  • A táplálkozás teljes átállítása – legalább 2 évre szigorú hisztaminszegény étrend.
  • Megadózisú vitaminkezelés: különösen fontos a C- és B6 –vitamin, a cink és szelén, valamint a Mg nagy adagban történő szedése. A regenerálódást felgyorsíthatja C-, B-vitamin, ill. Mg, Zn, alfa-liponsav és glutamin tartalmú infúziók adása.
  • DAO-enzim hiányában annak pótlása.

dr. Balaicza Erika
Belgyógyász főorvos
Biológiai daganatkezelés, vitamininfúziók,
immunerősítés, allergiák és intoleranciák,
Lyme-kór, emésztési zavarok… kezelése
Tel: 06/20-588-28-10
Tel: 06/70-422-44-39
Online bejelentkezéshez kattintson ide
www.balaicza.hu
dr.balaicza@gmail.com
Kövesse írásaimat a Facebookon is!