create counter

Sajátvér Terápia – A regenerálódás gyorsítására

Főoldal/Naturmedicina/Sajátvér Terápia – A regenerálódás gyorsítására

Sajátvér Terápia – A regenerálódás gyorsítására

Bizarr gyógymódnak tűnhet a sajátvér terápia. Hagyományosan oly módon alkalmazzák, hogy a pácienstől levett vénás vért egyenesen a farizomba adták, újabban – meghatározott esetekben – csak a vérplazmát használják fel a gyógyulás folyamatának támogatására. De nemcsak az alternatív medicina eszköztárát gyarapítja ez a regenerálódást elősegítő terápia, hanem szépítő kúraként is népszerű.

Egy német traumatológus, dr. Bier 1905-ben számolt be arról, hogy azok a sérült végtagok, ahol a nyílt csonttörés régiójában vérömleny, más szóval hematóma keletkezett, sokkal jobban gyógyultak. Ezért arra következtetett, hogy a vérben lehet olyan alkotórész, ami jótékony hatású. Ezt a feltevést a gyakorlat igazolta: ha a pácienstől levett vénás vérrel a zárt törésvégek területét vagy a nehezen gyógyuló sebek környékét körbeinjekciózta, ez a terápia elősegítette a sérülések gyógyulását.

Sajátvér terápia – Régi-új gyógymód

Bár még ma sem tudják, pontosan hogyan hat, a sajátvér terápia eredményei meggyőzőek. Egyes kutatók ezt azzal magyarázzák, hogy a saját szervezetből származó „anyag” képes az immunrendszert stimulálni. Olyan jelzést közvetít a szervezet aktuális állapotáról, ami kiváltja az immunrendszer aktivitását. Nem hoz olyan gyors eredményt, mint az antibiotikumok, a szteroidok és más kemoterápiák, hiszen a sajátvér terápia nem a kórokozó ellen hat, hanem a labilis immunrendszerű ember megerősítésére szolgál, így támogatja a krónikus gyulladásos folyamatok leküzdését.

– Kezdő orvosként Németországban azt láttam, hogy háziorvosi praxisokban széles körben alkalmazták a sajátvér terápiát – mondja dr. Balaicza Erika belgyógyász főorvos. – Az orvosok azzal magyarázták a hatását, hogy minden sérüléskor vérömleny keletkezik, ami az immunrendszert aktiválva felgyorsítja a gyógyulást. Ezen elv alapján nemcsak a sebeknél, hanem más esetekben is segíthet. A tapasztalatok alapján bevált gyógymód a változókori panaszokra, általános legyengültség, immungyengeség, visszatérő fertőzések, gyulladások, ekcéma és más bőrgyulladások kezelésében. Hazánkban sem volt ismeretlen, húsz-harminc évvel ezelőtt a sajátvér injekciókat egyfajta erősítő kúraként alkalmazták, ma a természetes gyógymódokat előnyben részesítő, komplementer medicina eszköztárát gazdagítja. Tekintve, hogy a sajátvér terápia során nem idegen, hanem saját anyagot adunk vissza, kellő sterilitás mellett az eljárás gyakorlatilag teljesen veszélytelen, és nincs mellékhatása.

Sajátvér terápia – Meggyőző próba

Dr. Balaicza Erika érdeklődését fölkeltette a sajátvér terápia, elsőként saját magán próbálta ki.

– Személyes tapasztalatokat szereztem a módszerrel kapcsolatban, mert azt olvastam, hogy herpeszre és allergiára is jó hatású. Nekem herpeszem volt, a szomszédasszonyomnak pedig sokféle allergiája, és mivel ő is az egészségügyben dolgozott, megbeszéltük, hogy együtt kipróbáljuk. A levett vérhez hozzáadtam a herpesz hólyagocskákból leszívott folyadékot is, és én ezt az injekciót kaptam farizomba, míg a szomszédasszonyomnak csak a saját vérét adtam be. Nálam bevált: a két injekcióból álló első kúra után másfél évig nem volt herpeszem, a szomszédasszonyom allergiás tünetei is kezdtek eltűnni a sajátvér injekciók hatására. Érdekelt, milyen indikációs területeken lehetne még alkalmazni. Ahol még nem hagyott cserben: herpesz, krónikus gyulladások kezelésében, vagy ha például távol-keleti úton valamilyen kórokozót összeszedett a beteg, ami heteken-hónapokon át elhúzódó lázat idézett elő, ilyen esetben is hasznos lehet, mert olyan immunválaszt indít be a sajátvér terápia, ami segít leküzdeni a fertőzést. Sportolók is használják az erőnlét fokozására. Kúraként alkalmazva fejti ki a hatását, átlagban 10-12 kezelés hozza meg a kívánt hatást, heti 1-2, legfeljebb 3 alkalommal beadva. Ezután javasolt lehet a fenntartó kezelés is. Ha szükséges, a kúra megismételhető.

Sajátvér terápia – Mire jó?

  • Allergiák esetén a túlérzékenységi reakció csökkentése.
  • Bőrproblémák: akné, furunkulusok, ekcémák, pikkelysömör kezelése. Kozmetikai céllal a bőr felfrissítésére, fiatalítására.
  • Krónikus felső légúti és egyéb fertőzések, asztma esetén.
  • Anyagcserezavarok: máj- és vesebetegségek, köszvény, cukorbetegség kiegészítő terápiájában.
  • Keringészavarok
  • Egyéb immunbetegségek: például reumás ízületi gyulladás kiegészítő kezelése.
  • Mozgásszervi panaszok: ízületi fájdalmak, krónikus eredetű gyulladások, csonthártya-irritáción alapuló sarok vagy talpfájdalom, az ízületeket borító porcfelszín kopásának, sérülésének kezelése, továbbá keresztszalag-, illetve porcműtétek után a gyorsabb és hatékonyabb gyógyulás elősegítésére.

Sajátvér terápia – Hogyan alkalmazható?

  • A sajátvér terápia alkalmazható önmagában, vagy a vénás vért például oxigénnel dúsítva, UV besugárzással kezelve, gyógynövénykivonatokkal, illetve homeopátiás oldatokkal keverve adják be, kúraként.
  • Ízületi panaszok esetén a centrifugált, trombocitákban gazdag koncentrátumot adják be közvetlenül a fájdalmas területre.

Sajátvér terápia – Koncentrált gyógyerő

Ortopéd traumatológus szakorvosok az elmúlt öt évben több mint kétszáz betegen sikerrel alkalmazták a sajátvér terápiát, amely elősegíti a csont, az ízületi porcok, a lágy szövetek gyógyulását, illetve meggyorsítja a beteg állapotának javulását.

– A Recover™ injekciós kezelés során a beteg levett vérét egy speciális készülék alkotórészeire szétválasztja, és a vérlemezkékben, más néven trombocitákban gazdag koncentrátumot adjuk be közvetlenül a sérülés helyére.  Az injekció fájdalmas lehet, hiszen viszonylag nagy mennyiségű, 6 ml gyógyító koncentrátumot adunk be gyulladt vagy sérült területre, amelyet 8-10 napig kímélni kell. Ha alsó végtagot érint, például Achilles-ín gyulladást kezelnek, akkor mankózni kell, míg felső végtag, például teniszkönyök vagy golfkönyök esetén ajánlott a kart felkötve pihentetni. A kezelés előnye, hogy egyetlen injekció elegendő, nem kell megismételni, és a gyógyulás valóban meggyőző, alsó végtagnál 80-85 százalékos, felső végtagnál 90-95 százalékos arány várható. Mivel a gyógyító koncentrátum a páciens saját véréből készül, mellékhatásoktól sem kell tartani. Betegségtől függően a kezelés járóbeteg ellátás keretében vagy a műtét részeként végezhető el.

Kolimár Éva

dr. Balaicza Erika
Belgyógyász főorvos
Biológiai daganatkezelés, vitamininfúziók,
immunerősítés, allergiák és intoleranciák,
Lyme-kór, emésztési zavarok… kezelése
Tel: 06/20-588-28-10
www.balaicza.hu
dr.balaicza@gmail.com
Kövesse írásaimat a Facebookon is!

2014-11-12T10:35:34+00:00 2014-11-12|Categories: Naturmedicina|