create counter

Sok sáfrány kell a májrákosoknak

Főoldal/Daganatos betegségek/Sok sáfrány kell a májrákosoknak

Sok sáfrány kell a májrákosoknak

A Hepatology című orvosi szakfolyóiratban megjelent tanulmány szerint a sáfrány hatékonyan alkalmazható a májrák megelőzésében és megállításában.

A MÁJRÁK FŐ OKOZÓI
A máj sejtjeiből elsődlegesen kiinduló daganat a világon az ötödik leggyakrabban előforduló rákfajta. Kialakulásának kockázatát leginkább a krónikus hepatitis B és C vírusfertőzés növeli, de e betegségre hajlamosít a vastúlterhelés, a zsírmáj és a túlzott alkoholfogyasztás is. Kialakulásában továbbá szerepet játszhatnak káros környezeti hatások (dohányfüst, benzingőz, stb.) is.

A SÁFRÁNY VÉD A MÁJRÁK KIALAKULÁSA ELLEN ÉS CSÖKKENTI A MEGLEVŐ NÖVEKEDÉSÉT
Az elmúlt években a rák elleni küzdelemben sok tanulmányban vizsgálják a természetes gyógy- és fűszernövények kemopreventív hatásait. Több korábbi elemzésben bizonyították már, hogy a sáfrány antioxidánsokban igen gazdag, gyulladásgátló és rákellenes hatású.
A kutatás során a szakemberek májsejtrákos patkányokon vizsgálták a sáfrány hatásait. A 22 hétig tartó kísérlet azt mutatta, hogy a sáfrány jelentősen csökkentette a májban található csomók számát, illetve a legnagyobb dózissal kezelt állatoknál meggátolta a csomók kialakulását.
A megelőzési céllal alkalmazott sáfránykúra hatására jóval kevésbé nőttek a máj károsodásának mértékére utaló májfunkciós értékek (pl. GGT, ALT, AFP).
Az eredmények szerint, a sáfrány rákellenes hatású, gyorsítja a rossz struktúrájú sejtek elhalását (az apoptózist), gátolja a rákos sejtek szaporodását és gyulladáscsökkentő is.
Így aztán jó okkal érdemes a gyömbérhez, curryhez és kurkumához hasonlóan a főzés során sok sáfrányt is használni.

Mire jó még a sáfrány?

A sáfrányszálakat a természetgyógyászatban gyomor- és bélkólika ellen, köhögési rohamokra, reumatikus panaszoknál, kimerültség és koncentrációs gyengeség esetén használják. Émelygés és hányás esetén is használ. Erősíti az idegeket, mérsékeli a depressziót, és harmonizálja a hormonális funkciókat. Ezért Kneipp tiszteletes óta alkalmazzák kiegészítő fűszernek fogyókúrák során is.


dr. Balaicza Erika
Belgyógyász főorvos
Biológiai daganatkezelés, vitamininfúziók,
immunerősítés, allergiák és intoleranciák,
Lyme-kór, emésztési zavarok… kezelése
Tel: 06/20-588-28-10
www.balaicza.hu
dr.balaicza@gmail.com
Kövesse írásaimat a Facebookon is!

2014-07-23T09:26:04+00:00 2013-11-05|Categories: Daganatos betegségek|