Arról, hogy sajnos mi minden kerül és van az ivóvizeinkben, már talán nem kell senkit sem felvilágosítani, nap mint nap hallunk erről a hírekben. Ezen elrémisztő információk után sokan csak ásványvizet isznak, mások pedig saját maguk szűrik a csapvizet. Melyik a jobb? Írásunkból kiderül.

A víztisztítók fő feladata, hogy a belső fogyasztásra használt víz minőségét és fogyaszthatóságát javítsák. A vízszűrés során sokféle részecskét, szennyeződést, mikroorganizmusokat és nem kívánatos oldott anyagot teljesen eltávolítanak vagy lényegesen lecsökkentik a mennyiségüket. Ennek nemcsak azért van jelentősége, mert a víz lágyabbá és élvezhetőbb ízűvé is válik, hanem mert sok olyan anyagtól megtisztul, melyek nemcsak a háztartási gépek számára nem jók, hanem az egészséget is ronthatják.

A tisztítók egy része pusztán fizikai úton a szűrés révén távolít el bizonyos anyagokat, mások pedig fiziko-kémiai hatásokat használnak az oldott anyagok kiválasztására. Az előbbihez tartozik a homokszemcsés, az ultra- és mikrofiltráció, amikor is egyes részecskék a méretük miatt nem tudnak átjutni a szűrőn, membránon.  Ezzel szemben a vízben oldott részecskéket pl. aktív szénnel kötik meg vagy ioncserélő gyanták segítségével választják ki (pl. a Ca-ot, Mg-sókat…). Különleges helyet tölt be a szűrők között a nanofiltráció és a fordított ozmózis elve alapján működő vízszűrés. Ezek segítségével már lehetséges az oldott szerves anyagok és sók (ionok) eltávolítása is.

Legelterjedtebbek a nyitott víztisztító rendszerek

Ilyenkor a vizet egy kiöntő kannába töltjük, melyből az aktív szénoszlop eltávolítja a felesleges mikroorganizmusok és oldott ionok javát. Ezek a könnyen kezelhető szűrők elsősorban tea-és kávéfőzéshez, ételek, italok elkészítéséhez javasoltak. Nagyüzemi felhasználásra nem elegendők.

Mit tud az aktív szén?

A vízben oldott peszticideket (rovarirtók), organikus anyagokat és azok lebomlási termékeit, ill. a gyógyszermaradványokat távolítja el. Az ionos alkotók többsége, p. az ásványok, sók és a mész bent marad a vízben.

Miért jobb a szűrt víz a palackos ásványvíznél?

A tények dióhéjban:

  1. 1.    Az ásványvizes palackokon feltüntetett forrásból származó víz sok esetben szénsavval és ásványi anyagokkal dúsított ivóvíz, vagyis szimpla csapvíz.
  2. 2.    A  műanyag palackokban környezeti változások hatására (hőingadozás, fényhatás) egészségünkre káros vegyi anyagok oldódnak ki, melyek gyengítik az immunrendszerünket. Ha a víz a flakonban felmelegszik, háromszor-négyszer nagyobb mennyiségű vegyi anyag oldódika vízbe, mint ha szobahőmérsékleten tároljuk.  Német tudósok 15 kanadai és 48 európai ásványvízminta megvizsgálása után arra a következtetésre jutottak, hogy a PET-palackba töltött termékek antimontartalma sokkal magasabb, mint azon vizeké, amelyek polipropilén-palackban kerültek a boltokba. A mérgező fém a palack anyagából oldódik ki, mert a PET előállításakor gyakorta antimonvegyületet használnak. Az antimon az arzénhoz hasonló mérgező hatású kémiai elem.
  3. 3.    A magasabb ásványianyag-tartalmú vizek rendszeres fogyasztása (amelyekben literenként 20 mg-nál több kalcium- vagy magnéziumsó van), megnöveli a vesekő kialakulásának veszélyét. Vigyázni kell a 150 mg/dl-nél nagyobb nátriumtartalmú vizekkel is, ha valaki szív- és érrendszeri betegségben szenved, magas a vérnyomása, vagy infarktusa volt. A magas sótartalom magas vérnyomást vagy vesekárosodást okozhat, a magas szulfáttartalom pedig hasmenést. Azonban a túl alacsony ásványianyag-tartalom is veszélyeket hordoz. Az ilyen vizek hosszú távú fogyasztása felboríthatja a szervezet ásványianyag-egyensúlyát.
  4. 4.    A lehetséges egészségi kockázatok mellett a palackos víz a Föld egészségi állapotát is befolyásolja. Bolygónk számára az egyszer használatos pillepalack nagyon rossz megoldás. Az ásványvizek – műanyag flakonok – nagyon nagy mértékben terhelik a környeztet, és egészségünket. Mire az üzletek polcira kerülnek egy liter vízhez két liter(!) vizet használnak fel a gyártók. A PET-et nyers kőolajpárlatból készítik, és a palackok töltése, de a szállítása is sok fosszilis üzemanyagot emészt fel. Tehát az ásványvizek több száz vagy több ezer kilométeres utaztatása tovább károsítja a környezetet. Hazánkban a PET palackok 20%-a sem hasznosul újra…

Nos, ezek után aki a saját és környezete egészségével törődni kíván, nem kérdés, hogy inkább tisztított és nem palackos ásvány vizet iszik!

dr. Balaicza Erika
Belgyógyász főorvos
Biológiai daganatkezelés, vitamininfúziók,
immunerősítés, allergiák és intoleranciák,
Lyme-kór, emésztési zavarok… kezelése
Tel: 06/20-588-28-10
Tel: 06/70-422-44-39
Online bejelentkezéshez kattintson ide
www.balaicza.hu
dr.balaicza@gmail.com
Kövesse írásaimat a Facebookon is!