create counter

Tejcukor-érzékenység

Főoldal/Orvos válaszol/Tejcukor-érzékenység

Tejcukor-érzékenység

Bár nagyon szeretem a tejet, az utóbbi időben gyakran felpuffadok tőle, s ezért kénytelen vagyok gyakran lemondani róla. Az orvos szerint biztos érzékeny vagyok a tejcukorra. Miből lehet ezt megtudni biztosan, és mit tehetek, ha igaz?

A tejcukor-érzékenység a tejcukorral, azaz laktózzal szembeni reakció, amely a vékonybél nyálkahártyájában található tejcukorbontó enzim (laktáz) hiánya vagy csökkent működése következtében jön létre. Három típust különböztetünk meg:

  • a veleszületett csecsemőkorit
  • az elsődleges felnőttkorit, ami tizenéves korban és fiatal felnőtteknél jelentkezik és
  • a másodlagos felnőttkorit, ami a bélnyálkahártya károsodásának a következménye – általában ez a leggyakoribb

Diagnózisa: legtöbbszörlaktózterhelési teszttel és párhuzamos vércukorméréssel történik gasztroenterológiai osztályokon. Másik lehetőség a széndioxid-kilégzési próba laktóz adását követően.

Tünetek: A tejcukrot tartalmazó étel elfogyasztását követően 10-30 perccel kezdődő, majd rohamosan fokozódó teltségérzés, puffadás, görcs, felfúvódás, híg, vízszerű széklet.

A kezelés lényege a laktózszegény diéta: minden embernek van saját tejfogyasztási tűrőképessége, ennek figyelembevételével kell kialakítani az étrendet. Ha nem teljesen hiányzik a laktóz enzim, csak részleges elégtelenség áll fenn, akkor kisebb adagban akár tünetmentesen lehet tejet v. tejtermékeket fogyasztani.

Laktóz-szegény tejtermékek: laktózmentes tej, savanyított tejtermékek – ezen utóbbiak kisebb mennyiségben tartalmazhatnak még tejcukrot ezért fogyasztásuk során ügyelni a tünetekre. Van, akinél semmi panaszt nem okoznak a savanyított tejterméke, míg másoknál már egy-két kanál joghurt vagy kefir is erős puffadást okozhat.

Az elsődleges tejcukor-érzékenység általában csökkenő mértékben ugyan, de egész életre szólóan megmarad, míg a másodlagos a bélnyálkahártya gyógyulásával megszűnik. Ennek elősegítésre számos lehetőség áll fenn:

  • gyógyteakúrával: édesgyökér, katáng, gyermekláncfű, kamilla és fehérmályva azonos arányú keverékéből készítsünk napi 2-3 csésze teát és ezt lassan kortyolgassuk el 3-4 hétig minden nap.
  • gyógynövénykivonatokkal: a felsoroltakat és más hámregeneráló növények kivonatát számos készítmény tartalmazza, ezekről érdemes az orvosától vagy a gyógyszerésztől informálódnia. Figyelem! A készítmény hashajtóhatású szennát és kutyabengekérget ne tartalmazzon!
  • Aloe: az egyik legközismertebb gyulladáscsökkentő és hámregeneráló hatású készítmény, fogyaszthatja gél és kapszula formában is. Ügyeljen rá, hogy túl nagy adagot ne juttasson be szervezetébe, mert ennek is van hashajtó hatása.
  • Mayr-kúra: az osztrák származású orvos olyan speciális enyhe salaktalanító hatású diétát fejlesztett ki, amely nagyfokban felgyorsítja a bélrendszer regenerálódását. Különösen hatékony a hozzá tartozó Mayr-féle hasi kezelés, amely gyengéd fogásaival támogatja a hasi szervek vér-és nyirokkeringését, s ezzel hozzájárul a mielőbbi gyógyuláshoz.
  • kolonhidroterápia: az intenzív hatású bélfürdő igen gyorsan segít megtisztulni és megnyugodni a gyulladt és irritált vastagbelet, csökkenti a salakanyagok felszívódását és tehermentesíti a májat, erősíti az immunrendszert. Vérzéssel nem járó krónikus bélbetegségek esetén általában 10-12 alkalommal szükséges elvégezni. Ezt is mindenképp követnie kell a tejcukor-érzékenység rendezésében is nélkülözhetetlen
  • bélbaktériumflóra rendezésének: ehhez ma már hazánkban is többféle tejsavbaktérium és azok megtelepedését segítő prebiotikus készítmény (oligofruktóz szacharidok) áll rendelkezésre. Ezek alkalmazásával kapcsolatosan kérje ki feltétlen hozzáértő orvos tanácsát, mert önmagában csak egyik vagy másik szer szedése nem feltétlen hozza meg a várt eredményt.
  • Laktáz enzim pótlása: ma már nálunk is kapható tejcukorbontó enzim. Ezért olyankor, ha nem lehet tudni, hogy az étel garantáltan tejcukormentes, érdemes 1-2 szemet ebből az enzimtablettából bevenni evés közben, vagy ha a tünetek enyhe fokban már jelentkeztek.

Remélem, a felsoroltak segítségével sikerül megoldani panaszait, üdvözlettel:

dr. Balaicza Erika
Belgyógyász főorvos
Biológiai daganatkezelés, vitamininfúziók,
immunerősítés, allergiák és intoleranciák,
Lyme-kór, emésztési zavarok… kezelése
Tel: 06/20-588-28-10
www.balaicza.hu
dr.balaicza@gmail.com
Kövesse írásaimat a Facebookon is!

2017-03-14T14:55:33+00:00 2013-11-04|Categories: Orvos válaszol|Tags: , , |