create counter

Vírusos szemölcs kezelése

Főoldal/Orvos válaszol/Vírusos szemölcs kezelése

Vírusos szemölcs kezelése

Az ujjaimon és a talpamon egyre több áttetsző, kemény tapintatú szemölcs keletkezik. Az orvos sebészi kimetszést javasolt, de én félek tőle, mert olyan sok helyen van már. El lehet- e más módon is távolítani őket?

A verucca vulgaris-nak nevezett szemölcsök eltávolítása természetes módszerekkel időnként nem könnyű, de nem is teljesen lehetetlen feladat.

  • Készíthetünk sós kötést: a szemölcsöt előbb ricinusolajjal bekenjük, majd egy kevés benedvesített sót teszünk rá és jó szorosan bekötjük.
  • Kiegészítésül érdemes sós kéz-és lábfürdőt alkalmazni, hogy a bőr jobban felpuhuljon, és a kórokozó vírusok az esetleges egyéb hatóanyagok számára hozzáférhetőbbé váljanak.
  • A fürdő után használhatunk pl. vérehulló fecskefű vagy gyermekláncfű nedvet, miután rácseppentettük a bőrre, hagyjuk rajta megszáradni. Ne lepődjünk meg, ha a bőr az adott helyen megfeketedik. A lábfürdőket és az ecsetelést rendszeresen alkalmazva (akár naponta többször is), pár hét alatt elmúlhat a szemölcs.
  • Kipróbálhatjuk a tölgyfakéregből és zsúrlóból készült gyógyteás borogatást, a frissen felvágott vöröshagymával történő bedörzsölést, esetleg egy E-vitamin kapszula olajának a veruccára történő csepegtetését is.
  • Ezeknél valamivel erélyesebben hat a gyógyszertárban kapható szalicil– (collodiumos salycil) és hangyasavoldat (acidum formicicum). Ha ezek használata mellett döntünk, feltétlen gondoskodjunk a szemölcs környezetében található bőr védelméről, mert azt is könnyen felmarhatják ezek a hámoldók. Talán legjobb valamilyen olajos vagy zsíros alapanyagú kenőccsel bekenni a kezelendő felület környékét.
  • A helyi kezelések mellett okvetlen javasoljuk az immunrendszer erősítését (Echinacea, vitaminok).
  • A szemölcsképződésre hajlamos egyének számára szóba jön még a homeopátiás kezelés is, vannak ugyanis olyan szerek, melyekkel ez a hajlam csökkenthető. Ezen alkati szerek kiválasztása azonban homeopátiában jártas szakember feladata. Egyik legismertebb bevált szer a Thuja.

Ha minden említett módszer – akár kombináltan alkalmazva is – csődöt mond, nem marad más még sem csak a sebészi vagy lézerrel történő eltávolítás. A szemölcsök otthon egyedül történő kikaparása, vagdosása nem tanácsos, mert azzal a továbbterjedést, más területek megfertőzését segítjük elő.

Szerencsés szemölcseltávolítást kívánva üdvözlettel:

dr. Balaicza Erika
Belgyógyász főorvos
Biológiai daganatkezelés, vitamininfúziók,
immunerősítés, allergiák és intoleranciák,
Lyme-kór, emésztési zavarok… kezelése
Tel: 06/20-588-28-10
www.balaicza.hu
dr.balaicza@gmail.com
Kövesse írásaimat a Facebookon is!

2014-08-06T09:45:18+00:00 2013-11-04|Categories: Orvos válaszol|Tags: , |