create counter

Vitaminkúra – igen vagy sem?

Főoldal/Vitamin infúzió és injekció/Vitaminkúra – igen vagy sem?

Vitaminkúra – igen vagy sem?

A vitaminok, étrendkiegészítők korszakát éljük. Igen sokféle – akár ellentétes – véleményt hallunk és olvasunk még a szakértőktől is. Vannak, akik szerint az egész csak üzlet, mások szerint ezek nélkül már nem lehet megőrizni az egészséget. Néhány kolléga fontosnak tartja egyes betegségek kezeléséhez kiegészítéséül, és ugyanazon betegeknél újabb szakorvosok határozottan tiltják ezek szedését… Akkor most kinek higgyünk, és mi is az igazság?

 

Laikusok számára valóban nem egyszerű a gyógyhatású termékek és a vitaminkészítmények között eligazodni. Hozzám is naponta jönnek azért betegek, hogy természetes segítséget kérjenek egészségük megőrzéséhez, illetve a fennálló betegségek gyógyításához. Nem ritkán egész hosszú listákat hoznak magukkal az általuk szedett szerekről, s azt kérik, tegyek rendet a szednivalók között.  Őszintén szólva sokszor nekem sincs könnyű dolgom, mert a tudásunk és a meglevő információk igen gyakran és gyorsan változnak, s időnként a különféle kutatási eredmények is csak a teljesség egy részének vizsgálatáról szóló eredményeket tükröznek, vagyis nem lehet őket abszolútumként kezelni.

 

ELÉG AZ EGÉSZSÉGES ÉTKEZÉS?

Sokan úgy vélik, bőven elég, ha sok friss zöldséget és gyümölcsöt esznek, változatosan és rendszeresen étkeznek, illetve frissen préselt leveket isznak. Emellett nincs már szükség „bogyókra” – sőt rossz, ha szedik, mert azok tele vannak adalékokkal…

A legjobb és legolcsóbb megoldás valóban az lenne, ha minden létfontos anyaghoz hozzájuthatnánk az étellel, itallal. Ám még a nagyon tudatosan egészséges étkezésre ügyelőknek sincs könnyű dolga, mert a hosszú szállítási és tárolási folyamatok, az ásványokban elszegényedett monokultúrás gazdálkodással gondozott táptalaj (gyakran nem is termőföld!), a sok vegyszer, műtrágya miatt ma már sokkal szegényebbek az élelmiszerek mindenféle vitális anyagban, mint 20-50 éve. Saját termesztésű ételhez pedig rendszeresen és elég változatos formában csak igen kevesen jutnak ma.

Jól illusztrálja ezt a saját példám is: tavaly ősszel extrémen kimerült voltam, minden tagom fájt már a reggeli felkeléskor is. Nagyon sok vizsgálatot elvégeztettem, hogy kizárjak egy esetleges lappangó betegséget. Szerencsére minden negatív lett. Ekkor úgy döntöttem, hogy – még ha nem is olcsó – elvégeztetek Németországban egy olyan vérvizsgálatot, ami a szövetek és sejtek vitamin-és ásványi anyag tartalmát tükrözi. Mivel alapvetően zöldségeken és gyümölcsökön élek és igyekszem oda figyelni arra, amit szem, nagyon mellbe vágott, hogy milyen sokféle létfontos elem szintje volt alacsony a szervezetemben. Hogy újra visszanyerjem eredeti vitalitásomat, intenzív vénás vitaminpótlásba kezdtem, s 3-4 hét alatt majdnem teljesen tünetmentessé is váltam. Azóta is nagyon tudatosan pótlom, ami épp hiányzik.

Ami az adalékokat illeti, sajnos valóban több olyan étrendkiegészítő létezik, ami tartalmazhat szorbitot, festékeket, vagy eleve nem elég jól hasznosuló formában van bennük a vitamin vagy ásvány sem. Pl. a magnézium oxid vagy karbonát formában alig szívódik fel, és így nem jut el az izmokhoz, szívhez, idegrendszerbe, ahol leginkább szükség lenne rá. Ám ha magnézium-citrát vagy orotát formában vesszük magunkhoz, akkor nemcsak a bélben szívódik fel jól, de a sejtek is könnyebben hasznosíthatják…

 

ÁLLANDÓAN VAGY KÚRSZERŰEN SZEDJÜK?

Jelenlegi tudásunk szerint vitaminokat állandóan szedni sem tanácsos, mert a szervezet leszokik a saját spontán előállító és aktív felhasználó képességéről. Ezért jobb az intervallumterápia – vagyis 2-4 hónapos kúrákat érdemes tartani, majd szüneteket beiktatni. Arra is érdemes ügyelni, hogy mit mivel szedünk. Ha ugyanis hiányoznak az antioxidáns vitaminok, akkor azokat leghatékonyabban akkor pótoljuk, ha kombináltan szedjük, pl. E-vitamin mellé kell szelén és cink is, a B-vitaminok külön-külön kevéssé hatnak, jobb együtt szedni őket B-komplexként. A Q10-vitamin is jobban hat, ha van E-vitamin és szelén is kellő adagban a szervezetben.  Ha magnéziumot kalciummal együtt szedünk, akkor 2x annyi legyen a kalcium adagja, mint a magnéziumé. Vashoz mindig tanácsos C-vitamint és folsavat is adni, mert úgy fejti ki a maximális hatását…

Az adagolás és a szedési idő egyénileg az aktuális egészségi állapottól is függ. Megelőzésre elegendőek lehetnek a hatóságok által ma diktált adagok, ám ha valakinek emésztési gondjai, felszívódási zavara, tartós vagy visszatérő betegsége van, nagy stresszben él, zaklatottan és rendszertelenül étkezik, akkor egész más adagokra van szüksége. Egy daganatos szervezetnek 60 mg C-vitamin biztosan semmire sem elég, náluk 3 grammnál kevesebb szinte mit sem ér, és bizonyos esetekben akár 15-30 g-os C-vitamin infúziós lökéskezelést is szokás alkalmazni, és ezt is érdemes lehet másokkal is komplettálni.

 

LEGJOBB A CÉLZOTT PÓTLÁS

Legideálisabb az lenne, ha széles körben meg lehetne határozni évente 1-2 alkalommal a szükséges vitaminok és mineráliák szintjét. Erre részben ma már hazánkban is van lehetőség, csak nem mindent támogat a biztosító. Van, amit azonban német laborokban határoztatok meg én is, mert itthon még nem vizsgálják sehol.

Ha ezen leletekhez igazítva történik a vitaminkúra, akkor az nagyobb biztonságot és eredményesebb kezelést tesz lehetővé.

 

MELYIK A JOBB – A TABLETTA VAGY AZ INJEKCIÓ?

Alapvetően a jól megválasztott szerek szájon át történő szedése is elég lehet. Bár egyes esetekben még a legjobb vitaminok sem hatnak kellően, mert a rossz emésztés és felszívódás miatt pl. a tablettákban található hatóanyagok jelentős része kiürül. Krónikus gyomor-bélbetegségben, ételintoleranciákban, illetve fokozott szükséglettel járó állapotokban (terhesség, drasztikus fogyás, súlyos degeneratív betegségek…) a tabletták alig vagy csak igen hosszú idő múlva képesek hatni. Ilyenkor célszerű vitamininfúziós koktélokat alkalmazni. 8-12 infúzió segít hamarabb feltölteni a vérszintet és a raktárakat is. Persze a raktárkészlet teljes feltöltését és a stabil szöveti és vérszintet a tartósabb kúraszerű kezelés, ill. kiegészítő jó minőségű készítmények szedése garantálja csak.

Jó egészséget és kiváló vitalitást kívánok minden kedves Olvasónak:

Dr. Balaicza Erika

 

FIGYELEM!

A vitamininfúziók ára a személyre szabott összetételtől függően mindenkinél eltér. Ezért a pontos árat előre – a tünetek és panaszok ismerete nélkül – megmondani nem lehet. Konzultációra a 20/588-2810-es számon tud bejelentkezni.

 

Ajánlott cikkek:

Bénító fáradtság

Ha fogytán az életerő

Vitamininfúzió terápia

dr. Balaicza Erika
Belgyógyász főorvos
Biológiai daganatkezelés, vitamininfúziók,
immunerősítés, allergiák és intoleranciák,
Lyme-kór, emésztési zavarok… kezelése
Tel: 06/20-588-28-10
www.balaicza.hu
dr.balaicza@gmail.com
Kövesse írásaimat a Facebookon is!

2017-03-14T14:54:57+00:00 2015-01-08|Categories: Vitamin infúzió és injekció|