create counter

Mi a helyzet a parlagfűvel?

Főoldal/Cikkeim/Allergia/Mi a helyzet a parlagfűvel?

Mi a helyzet a parlagfűvel?

Gyom, gyógynövény – igaz v. hazugság az egész parlagfűről terjedő újabb cikkezés a neten?
Sokféle véleményt és magyarázatot olvasni a parlagfű hasznáról, káráról és felhasználhatóságáról illetve annak értelmetlenségéről és az arról való téves felfogásról.

Az alábbi cikkre szeretnék tömören reflektálni:

http://www.urbanlegends.hu/2013/04/gyogynoveny-e-a-parlagfu/comment-page-1/#comment-307958

A hozzászólások egy jó részét átolvastam.
Tömören a következőket fűzném hozzá:
1. Az itt hozzászólók vagy nem hallottak még vagy nem akarnak tudni a DESzENzIBILIZÁLÁS nevű allergiakezelő módszerről, amit igen régóta ismer és használ is az orvoslás. Nemcsak parlagfű, hanem más allergének kapcsán is. Nagy hígításban, injekciós vagy kis adagban kapszulás ill. csepp formában szokás adni azt az anyagot, amire vki allergiás v. túlérzékeny. Ezt többnyire az allergiaszezon előtt jóval korábban szokás elkezdeni és hosszú hónapokon, akár 5 éven át is 2-4 hetes ciklusokban ismétlik az adagolást. Több országban van pl. Ambrosia inj. deszenzibilizáláshoz…- én is adtam már több betegnek.
Amikor nem rég hazatértem Mo-ra, és azt hallottam, hogy újabban itthon parlagfű kapszulát is lehet kapni és van, aki azt teaként issza, zöld leveleit ilyen-olyan formában fogyasztja tavasz óta, akkor rögtön az jutott eszembe, hogy no csak, valakinek eszébe jutott természetes formában deszenzibilizálást elindítani parlagfűvel.
A dolog tehát a sok – némileg indulatos és laikus hozzá nem értő – hozzászólás dacára nem is akkora “baromság”, ahogy itt többen feltételezik.

FIGYELEM! Annyit azért az egész eljáráshoz hozzátennék, hogy a deszenzibilizálás igen nagy óvatosságot és szakértelmet is igényel – tehát aki nagyon erősen allergiás a parlagfűre v. más gyomra, az tömegesen – főleg a szezon idején! – ne fogyassza semmilyen formában. Az erős allergiát parlagfűvel („kutyaharapást szőrével”) kezelni akaróknak javaslom inkább a homeopátiás Ambrosiát elkezdeni kora tavasszal: eleinte alacsonyabb hígításban (D4-D12 vagy C4-C12), majd közepes potenciálban (D12-D30 vagy C12-C30).
No és saját tapasztalatom alapján a deszenzibilizálás sem elég eredményes mindenkinél…

Tehát világmegváltó csodákat nem kell várni tőle, de vannak, akiknek bevált és esküsznek rá.

2. A parlagfűirtás jól hangzik, de ilyen elven februárban vágjuk ki a mogyoróbokrokat, majd a barkát, aztán a nyírfákat, nyárfákat, utána tüntessük el az összes virágzó gyümölcsfát, füvet… is. Vagyis NEM AZ A MEGOLDÁS, HOGY ELTÜNTETEM, AMI ÉPP PANASZ OKOZ NEKEM, MÁSNAK AZONBAN NEM, HANEM, HOGY AZ IMMUNRENDSZERT PRÓBÁLJUK ÓVNI, VÉDENI, TEHERMENTESÍTENI, STABILIZÁLNI.
Hogy ezt ki mivel teszi, az választás kérdése. Ám az biztos, hogy még ha a parlagfű most gyomnak is számít, az irtása nem hoz megváltást senki számára. Egyes szakértők szerint pedig ki sem lehet irtani, mert olyan mélyre fúródott gyökérhálózatot alakítottak már ki Mo-on, hogy fizikai lehetetlenség kipusztítani!

További infók: ALLERGIAKALAUZ

dr. Balaicza Erika
Belgyógyász főorvos
Biológiai daganatkezelés, vitamininfúziók,
immunerősítés, allergiák és intoleranciák,
Lyme-kór, emésztési zavarok… kezelése
Tel: 06/20-588-28-10
www.balaicza.hu
dr.balaicza@gmail.com
Kövesse írásaimat a Facebookon is!

2017-03-14T14:55:28+00:00 2013-11-05|Categories: Allergia|