Étkezés után tüsszög, folyik az orra, puffad, fáj a hasa vagy megfájdul a feje, pár óra múlva kiütések jelennek meg a bőrén? Az allergiatesztek negatívak és hisztaminra sem intoleráns? Mindenki megvizsgálta már mindennel, de nem tudják mi az oka? Hmmm, akkor lehet, hogy szalicilát-intoleranciában szenved… Nem könnyű még a szakértőknek sem felismerni, ám ha nagyon odafigyel, különösebb vizsgálatok nélkül akár saját magának is felállíthatja a diagnózist….
A szalicilát-intolerancia (más néven ASA-intolerancia) a pszeudoallergiák (álallergiák) közé tartozik. Tehát nem valódi allergia, hanem túlérzékenységi-reakció a szalicilátokra, azaz a szalicilsav sói ellen, melyek különböző növények leveleiben, virágaiban és gyökereiben találhatók.
A szalicilát-intoleranciában szenvedők a szalicilsavat tartalmazó gyógyszerekre és élelmiszerekre a klasszikus értelemben vett allergiás reakcióhoz hasonló klinikai tünetekkel reagálnak.
Mik azok a szalicilátok?
A szalicilátok a szalicilsav sói. A szalicilát olyan sav, amelyet a növények termelnek, hogy megvédjék magukat a kártevőktől, vagyis antimikrobiális hatású.
A gyógyászatban széles körben használják a szalicilsav egyik változatát, az acetilszalicilsavat (ASA). Az aszpirin kereskedelmi néven ismertebb, gyulladáscsökkentő és fájdalomcsillapító hatású, valamint gátolja a vérrögöket képző vérlemezkék összecsapzódását. Sok kozmetikum alacsony koncentrációban, akár két százalékos szalicilsavat is tartalmaz. Legfeljebb öt százalékos koncentrációban a szalicilsavat pattanások elleni gyógyszerként is használják.
A szalicilát-intolerancia kialakulása
A szalicilát-intolerancia kiváltó okainak megértéséhez fontos ismerni a szalicilátok hatásait a szervezetben. A szalicilátok befolyásolják az arachidonsav-eikozanoid anyagcserét. Ez egy olyan anyagcsere folyamat, amely fontos a szervezet számára a gyulladás vagy a túlérzékenységi reakciók kialakulása során. A szalicilátok gátolják ennek az folyamatnak egyes részeit. A gyógyászatban ezt a hatást gyulladás csökkentésére, láz csillapítására és a vérlemezkék összetapadásának gátlására használják Aspirin adásakor.
A szalicilát-intoleranciában szenvedőknél a szervezet túlreagál a szalicilátokra. Attól függően, hogy a tüneteket gyógyszer vagy élelmiszer okozza, gyógyszer- vagy ételintoleranciáról beszélünk.
A betegség kialakulásának középpontjában az arachidonsav-eikozanoid anyagcsere áll: az arachidonsav a sejtfalak lipid-komponenseiből képződik a foszfolipázok, azaz zsírbontó enzimek hatására. Az eikozanoidok hormonszerű anyagok, legfőbb képviselői a prosztaglandinok és a leukotriének. Fontos szerepük van a gyulladásos folyamatokban, egyes fajtájuk értágító, fájdalmat okoz, mások az allergiás reakciókban vesznek rész vagy épp a túlérzékenységért felelősek.
A nem-szteroid gyulladáscsökkentők csoportjába tartozó fájdalomcsillapítókban (NSAID-ok) nagyobb mennyiségben megtalálható szalicilátok a prosztaglandin-termelést gátolják. Így enyhítik a gyulladást és a fájdalmat.
Az arachidonsav fontos alapanyaga a citokin nevű hírvivő molekuláknak. Az arachidonsavat 2 különböző enzim különféle termékké tudja lebontani.
Az első enzim, a lipoxigenáz (LOX) segítségével arachidonsavból a leukotriének keletkeznek: ezek többféle immunreakcióban és az allergiában is fontos szerepet játszanak. A leukotriének felelősek a hörgők összehúzódásáért, görcséért is asztma bronchiale esetén.
A második enzim, a ciklooxigenáz (COX) hatására az arachidonsavból prosztaglandinok és a tromboxánok keletkeznek. A prosztaglandinok elősegítik a szervezet gyulladásos reakcióját, és részt vesznek a láz kialakulásában. A tromboxánok a vérlemezkékre (trombocitákra) hatnak és elősegítik a vérrögök kialakulását….
A szalicilátok a ciklooxigenázok erős blokkolói. A szalicilátok szedése megakadályozza a prosztaglandinok és a tromboxánok termelődését – vagyis a gyulladások és trombózis kialakulását is. A gyógyászatban ezért a gyulladás csökkentésére, a láz csillapítására és a vérlemezkék összecsapódásának gátlására használják az acetil-szalicilátot (Aspirin).
Még nem teljesen tisztázott, hogy a szalicilát-intolerancia pontosan hogyan alakul ki. Mivel a szalicilát a ciklooxigenázokat (COX) gátolja, a szalicilát bevitelével sok arachidonsav halmozódik fel (hiszen nem tud lebomlani). Egy elmélet szerint a megnövekedett arachidonsavat a lipooxigenázok (LOX) leukotriénekké bontják le, és ezek aktiválhatják az immunsejteket. Ez többféle immunsejt, például a leukociták (fehérvérsejtek), hízósejtek (speciális védekező sejtek), trombociták (vérlemezkék) és limfociták (a szerzett immunrendszer sejtjei) túlműködéséhez vezet.
A vizsgálatok szerint a szalicilát-intoleranciában szenvedőknél a hízósejtek, vérlemezkék, fagociták és más fehérvérsejtek egyszerre aktiválódnak. Ennek eredményeként olyan tünetek alakulnak ki, amelyek nagyon hasonlítanak az allergiához, de nem a klasszikus allergiás reakció során jöttek létre.
Ezt a túlműködést és következményeit pszeudoallergiának nevezzük.
Tünetei és jelei
LÉGUTI PANASZOK: A szalicilát-intolerancia elsősorban légúti tünetekben nyilvánul meg. Az érintettek orrnyálkahártya és orrmelléküreg gyulladástól (rhinosinusitis) szenvednek. Jellemző tünetek:
- Tüsszentés
- Viszketés
- Orrdugulás a sűrű váladék miatt
- Orrfolyás
- Fejfájás
Az orrpolipok a szalicilát-intolerancia következményei is lehetnek. Az orrnyálkahártya jóindulatú túlburjánzása kezdetben az orrmelléküregekben alakul ki, majd egy idő után onnan kiterjed az orr fő üregére is. A polipok helyétől függően a betegek orrdugulásra, légzési nehézségre panaszkodnak. Súlyos intolerancia esetén hörgőasztma is kialakulhat. Asztmás roham esetén súlyos légszomj jelentkezik, ilyenkor nehéz a kilégzés és sípoló légzési hangok hallhatók. A fullasztó köhögés szintén tipikus tünet. A légszomj miatt a betegek szoronganak és nagyon nyugtalanok. A rohamokon kívül azonban tünetmentesek. Samter-triászban a köhögés, orrdugulást okozó polipok és az asztma együttesen fordul elő.
BŐRTÜNETEK: A szalicilát-intolerancia tünetei azonban nem csak a légutakra korlátozódnak: a bőr és az emésztőrendszer is érintett lehet. Egyes szalicilát-intoleranciában szenvedő betegeknél például krónikus csalánkiütés alakul ki erős viszketéssel és hólyagosodással. A bőrtünetek lehetnek kis kiterjedésűek és egy adott helyre lokalizáltak, vagy a test egész területét érinthetik.
EMÉSZTŐSZERVI PANASZOK: Az intolerancia következtében krónikus hasmenés vagy vastagbélgyulladás (colitis) is kialakulhat. Ilyenkor a beteg gyakran felpuffad, fáj a hasa, naponta többször van híg széklete, ami akár nyákos is lehet. Nem könnyű elkülöníteni a többi intoleranciától (főleg a hisztamin-túlérzékenységtől).
Az irritábilis bél szindrómában szenvedő betegeket gyakran érinti a szalicilát-intolerancia. A szalicilátokra való érzékenység azonban gyakran észrevétlen marad az IBS-betegeknél, mert más kiváltó okok állnak előtérben, a társuló problémákra pedig már nem gondolnak. Ha az irritábilis bél szindrómában szenvedő beteg kerüli a szalicilátokat tartalmazó termékeket, ez segíthet a tünetek enyhítésében.
Szalicilát-intolerancia diagnosztizálása
A diagnózis felállításakor különösen fontos az orvossal folytatott megbeszélés, az anamnézis. Az intolerancia tünetei meglehetősen bizonytalanok, és különböző betegségekre utalhatnak. Csak a szalicilátokkal való érintkezés és a panaszok közötti összefüggés teszi lehetővé a szalicilát-intolerancia gyanúját. Az intoleráns anyaggal szembeni akut reakciók esetén expozíciós vagy provokációs tesztek végezhetők. Ilyenkor az orvos szalicilátok beadásával csalánkiütést vagy asztmás rohamot idézhet elő.
Ha viszont a szalicilát-intolerancia polipok vagy más hosszú távú fejlemények formájában jelentkezik, a klinikai képet nem lehet helyesen megítélni provokációs vagy expozíciós tesztekkel. A szalicilát-intolerancia mértékének pontos diagnosztizálásában a melléküreg-CT vagy RTG segíthetnek. Ezekkel a nyálkahártyaduzzanton kívül a polipok is kimutathatók. Néha hasznos lehet a légézésfunkciós vizsgálat és a bronchoskópia is annak megállapítására, hogy a légutak elzáródtak-e a szalicilát-intolerancia miatt.
A szalicilát-intolerancia kezelése
Az intolerancia legjobb kezelése a szalicilátokat tartalmazó gyógyszerek, élelmiszerek és kozmetikumok kerülése. A szalicilátokat teljesen kihagyni viszont szinte lehetetlen. Fogyasztásuk, használatuk korlátozása azonban sok esetben elegendő lehet a tünetek kezelésére és enyhítésére.
- Gyógyszerelhagyás: Az érintetteknek különösen a COX-1-gátlók csoportjába tartozó gyógyszereket kell kerülniük. Ezek közé tartoznak elsősorban a nem-szteroid gyulladáscsökkentők (NSAID-ok), mint például az acetilszalicilsav vagy az arilpropionsav-származékok. Az e csoportba tartozó ismert hatóanyagok az ibuprofen, a diklofenák és a naproxen. A helyettesítő szerek, például a paracetamol azonban nagyon nagy dózisban hasonló tüneteket okozhatnak.
- Étrendváltoztatás: A fűszerek, konyhai fűszernövények, datolya, bogyós gyümölcsök, fekete tea, borsmenta tea, ananász, uborka és narancs is magas szaliciltartalmú élelmiszerek. Ezeket célszerű kerülni vagy kis adagban, ritkán fogyasztani.
- Hámozzunk, pároljunk, főzzünk: A legtöbb szalicilát gyakran a zöldségek és gyümölcsök héjában található. Ha tehát enyhe intoleranciája van, akkor elég lehet, ha meghámozza a szóban forgó gyümölcsöt vagy zöldséget. A főzés vagy pácolás szintén jelentősen csökkenti a szalicilát mennyiségét. Meg kell azonban jegyezni, hogy az ilyen elkészítési módszerek értékes ásványi anyagok és vitaminok elvesztésével járnak.
- Kozmetikumcsere: Bizonyos fogkrémek, szájvizek, samponok és testápolók is tartalmazhatnak szalicilátokat, ezért kerülni kell őket.
- Súlyos intolerancia-reakciók esetén átmeneti kortizonkezelésre lehet szükség. Ezek a kortikoszteroidok alkalmazhatók infúzió, tabletta formájában, vagy helyileg krém formájában.
- Egy másik kezelési alternatíva a deszenzibilizáció: ekkor a betegek növekvő dózisban kapnak acetilszalicilsavat. Bár nincsenek kötelező kezelési sémák, többnyire az öt milligramm adaggal kezdik, amit később 300 milligrammra emelnek. A betegek ezt az adagot naponta egyszer, hosszabb időn keresztül szedik. Az eszkalációs fázisban azonban nem kívánt hatások léphetnek fel, így a kezelést először kórházban, fekvőbetegként kell elvégezni. A szalicilátokkal szembeni tolerancia néhány napon vagy héten belül kialakul. Ha a szalicilátok szedését abbahagyják, a pozitív hatás több hétig is fennmarad. A hosszabb szünetek a deszenzibilizáció újrakezdését igénylik.
- A bélfal irritációjának és túlzott áteresztő képességének csökkentése: ha a bélfal irritált, gyulladt, sokkal több szalicilát jut át a bélből a vérbe, és gyorsabban elindítja az arachidonsavból a leukotriének termelődését és a hibás immunválaszt. Ehhez különféle aminosavakat és vitaminokat, gyógynövényeket is használhatunk.
Miben fordul elő szalicilát?
A szalicilátok szabad és kötött szalicilsav formájában főként fűszerekben, de zöldségekben, gyümölcsökben, gabonafélékben, diófélékben és italokban is megtalálhatók.
A gabonafélék csoportjából a hajdina, a zab és a kukorica különösen sok szalicilátot tartalmaz.
Az olajos magvak közül a legtöbb meglehetősen gazdag szalicilsavban. Kivétel a kesudió és a mogyoró.
Az olajbogyó, olívaolaj is.
Szalicilátdús fűszerek:
- curry
- paprika
- kakukkfű
- chili
- csípős paprika
- bazsalikom
- oregánó
- zsálya
- kurkuma,
- fahéj,
- fekete bors,
- ánizs,
- mustár,
- gyömbér
- borsmenta
Szalicilátdús zöldségek:
- paradicsomkonzervek
- borsófőzelék
- paszternák
- padlizsán
- brokkoli
- cikória
- chilipaprika
- cukkini
- endívia
- cikória
- zöld pácolt olajbogyó
- csípős paprika
- retek
- gomba
Szalicilátdús gyümölcsök:
- narancsfélék
- ananász
- szilva
- eper
- szőlő
- szeder
- áfonya
- feketeribizli
- avokádó
- a legtöbb almafajta
- dinnye
- cseresznye
- sárgabarack
- datolya
- Málna,
- vörös ribizli
Szalicilátdús italok:
- Borsmenta tea
- Likőrök
- Borok
- Pezsgő
- Rum
- Gyümölcslé-koncentrátumok
- Gyümölcsízű ízesített italok
- Gyümölcs- és zöldséglevek
- Kamilla tea
- Cikória gabonakávé
- Fekete tea
Szalicilátokban gazdag menüre jó példa: Ratatouille (lecsó): hagyma, paradicsom, paprika, cukkini, padlizsán kakukkfűvel fűszerezve. Hozzá 1-2 pohár bor, végül egy ananászt, narancsot és diót tartalmazó desszert.
Mi befolyásolja az élelmiszerek szalicilsavtartalmát?
A különböző élelmiszerek szalicilsavtartalma nagymértékben változik, mivel azt számos tényező befolyásolja, például az a terület, ahol az élelmiszert termesztik. De az élelmiszer tárolása és elkészítése is szerepet játszik a szalicilát-tartalomban. A biotermékek, amelyeket általában peszticidek nélkül termesztenek, magasabb szalicilát-tartalmúak, mint a peszticidekkel kezelt gyümölcsök és zöldségek, mivel nagyobb kártevőterhelésnek kell ellenállniuk.
Egy élelmiszer analitikai értékei a szalicilsavtartalom tekintetében akkor is erős eltéréseket mutatnak egymástól, ha ugyanazt a meghatározási módszert alkalmazták. Például az almalé esetében az értékek 0,73 és 3,81 mg/kg között mozognak. Ez megnehezíti az élelmiszerek szalicilsavtartalmára vonatkozó információk megbízható forrásként való értékelését.
Hogyan befolyásolhatja az élelmiszer elkészítése a szalicilsavtartalmat?
A friss paradicsom szalicilsavtartalma általában alacsonyabb, de a ketchup 15-szörösére növeli a szalicilsavtartalmat. A vízben főtt zöldségek kevesebb szalicilátot tartalmaznak, mint a nyers zöldségek, és a zöldségek, vagy gyümölcsök hámozása is befolyásolja a szalicilát-tartalmat.
A hosszabb ideig (30-60 percig) tartó vízben való áztatás szintén segít kimosni a szalicilátokat.
Figyelem! A pácolt élelmiszerek esetében viszont nő a szalicilát-tartalom!
Mire kell figyelniük azoknak, akiknél szalicilát-intoleranciát diagnosztizáltak?
A jelenlegi ajánlások a szalicilát-tartalmú élelmiszerek kerülését tanácsolják. Nincs értelme tehát élelmiszerlistákat vagy szalicilát-élelmiszer-táblázatokat követni.
A szalicilátok elkerülésének egyik fő gyengéje: Ha szigorúan kerüli a szalicilsavat tartalmazó élelmiszereket, akkor a gyümölcs- és zöldségfogyasztása is erősen korlátozott lesz. Ez pedig nem kedvez az egészségnek, mert beszűkül az étrend, vitamin-és ásványi anyaghiány, rostszegénység, baktériumflórazavar és hiánytünetek alakulhatnak ki.
Ráadásul a szalicilátok a bizonyítottan rákellenes és gyulladáscsökkentő hatású másodlagos növényi anyagok közé tartoznak, ezért teljes kerülésük inkább kontraproduktív: nem fékezik a gyulladásos reakciók kialakulását a szervezetben.
Mit ehetnek a szalicilát-intoleranciában szenvedők?
A szalicilát-intoleranciában szenvedő betegeknek a jelenlegi tudományos eredmények alapján gyulladáscsökkentő étrendet javasolnak, amely nagyobb arányban tartalmaz gyümölcsöket, zöldségeket és omega-3 zsírsavakat. Ezt a gyulladáscsökkentő étrendet már használják reumatikus vagy más autoimmun betegségek esetén is. Ez az étrend csökkenti az omega-6 zsírsavak közé tartozó gyulladáskeltő arachidonsav mennyiségét. Az arachidonsav főként a magas zsírtartalmú állati eredetű élelmiszerekben, például a magas zsírtartalmú szalonnákban, kolbászokban található.
Ugyanakkor a tartós aszpirinszedéssel összefüggő légzőszervi betegségekben, valamint asztmában, orrmelléküreggyulladásban és csalánkiütésben szenvedő betegek számára előnyös az alacsony szalicilát tartalmú étrend. Az észszerű diéta egyénre szabottan igazodik a beteghez, annak tüneteihez, így nem kell minden élelmiszert tartósan kiiktatnia.
A szalicilterhelést vagy elhagyást diagnosztikus diétaként is lehet ajánlani, hogy kiderüljön, hogy az alacsony szalicilát tartalmú diéta meghozza-e a kívánt hatást. Erre azonban csak táplálkozásterápiás felügyelet mellett kerülhet sor, hogy ne alakuljon ki energia- és tápanyaghiány, figyelembe vegyék az egyéni tűréshatárokat, és a beteg életminősége ne szenvedjen csorbát.
dr. Balaicza Erika
Belgyógyász főorvos
Biológiai daganatkezelés, vitamininfúziók,
immunerősítés, allergiák és intoleranciák,
Lyme-kór, emésztési zavarok… kezelése
Tel: 06/20-588-28-10
Tel: 06/70-422-44-39
Online bejelentkezéshez kattintson ide
www.balaicza.hu
dr.balaicza@gmail.com
Kövesse írásaimat a Facebookon is!