create counter

Vércseppanalízis – Mit jelent a sötét látóteres technika?

Főoldal/Orvosi vizsgálatok/Vércseppanalízis – Mit jelent a sötét látóteres technika?

Vércseppanalízis – Mit jelent a sötét látóteres technika?

A hagyományos mikroszkópos vizsgálatnál fehér háttér előtt fekete foltokként jelennek meg az alakos elemek. Ennél a módszernél a speciális megvilágítási rendszernek köszönhetően a vércseppet oldalról éri a fény, így világos látómezőben jól kirajzolódnak a sejtek és egyéb vérben található képletek, mint a savkristályok, fehérjerostok, salakanyagok, kisebb mikroorganizmusok. Az orvosnak nem kell egy mikroszkóp fölé görnyedve közvetítenie, amit lát, hanem egy monitoron együtt nézhetjük a vércseppünk munkálkodását.

A sötét látóteres ultramikroszkóppal végzett élő vércseppanalízis egy számítógép monitorján mutatja a kezelőorvosnak és nekünk a vérünk állapotát, az esetleges elváltozásokat. Később ugyanígy a terápia hatását is láthatjuk, nem csak a közérzetünk javulásából vonhatunk le következtetéseket. Az élő vércseppanalízis segítségével akár kialakulóban lévő betegségeket is felfedezhetünk, így még időben meg tudjuk előzni a bajt — mondta Balaicza Erika belgyógyász.

Mit lehet látni egy vércseppben?

A vércsepp elemeinek alakja, minősége ad információt az állapotunkról. A vér ilyen jellegű vizsgálata rávilágíthat olyan nehezen diagnosztizálható panaszok hátterére, mint a fáradtság, az energiahiány, a teljesítőképesség csökkenése vagy akár a fertőzésekre való hajlam. A vérünk sok mindenről árulkodik, ami a szervezetünkben történik. Ezért, ha tudni akarjuk, hogy mi zajlik a szervezetünkben, legegyszerűbb a vérünket faggatni. A hagyományos vérvizsgáló módszerek sokszor kémiailag módosítják a vért, és annak mennyiségi mutatóit határozzák meg. Ám sokszor jobb a kezeletlen mintát vizsgálni olyan műszerrel, ami nem változtatja meg szerkezetét, kémiai összetételét, és az egyes összetevők minőségét is megmutatja.

Mi történik velünk?

Mindössze néhány cseppnyi, ujjbegyből vett vérre van szükséga vizsgálathoz. A laboratóriumi eljárások során megfestik a vért, eközben roncsolódnak a vérben lévő sejtek. A vércseppanalízis során az élő vércseppet vizsgálják. Nem azt nézik, hogy az egyes elemekből mennyi van, hanem hogy azok épek-e, életképeseke, mennyire aktívak, egymáshoz képest hogyan helyezkednek el, milyen az alakjuk és nagyságuk, milyen formabeli eltérések láthatóak?

Mit árul el a vérünk?

A vércsepp vizsgálatából sok minden kiolvasható, többek között egyes vitaminok, ásványi anyagok hiánya, a fehérvérsejtek állapota, aktivitása, vagyis az immunrendszerünk működéséről is árulkodik, a plazmában felhalmozódott anyagokból kiderül, rendben van-e a szervezet sav-bázis egyensúlya, vannak-e felesleges méreganyagok a szervezetben, de például a túl sok fehérje is észrevehető. Látszanak a mikroorganizmusok, ellenőrizhető az oxidatív stressz, azaz a szabadgyökterheltség mértéke. Észlelhető az emésztőrendszer, a vese vagy a máj csökkent működése — mindez akkor, amikor konkrét problémát esetleg még nem is okoz. Kimutathatók érelmeszesedésre utaló jelek, megfigyelhetőek a trombózishajlam jelei, a máj, a vese, a szív meggyengülése, az oxigénhiány, a hormonháztartás felborulása, a daganatos elváltozásokra utaló indirekt jelek, méreganyagok jelenléte.

Hogyan zajlik a vizsgálat?

A vizsgálat napját megelőző este már ne együnk magas fehérjetartalmú, zsíros ételt, és három órával a vizsgálat előtt egyáltalán nem szabad enni, mert a tápanyagok megjelenése egy órán belül látszik a vérben, kis mozgó pöttyökként, és megnehezítik a többi elem vizsgálatát. Inni lehet, sőt ajánlott is minél több, lehetőleg klór- és szénsavmentes vizet. Először a vizsgáló orvos leültet minket, felveszi az adatainkat, és mindenről alaposan kikérdez, hogy az állapotunkról egy pontos képet lásson. Ezután egy apró tűvel megszúrja az ujjunkat, és a tárgylemezre cseppentett vérből máris kívülről szemlélhetjük a bennünk zajló folyamatokat. Az értelmezés persze nem a mi feladatunk, ezt a szakember elvégzi helyettünk, és el is mondja nekünk. Ezután az orvosunk tájékoztat minket a további teendőkről, ha életmódváltásra van szükségünk, akkor ellát hasznos tanácsokkal.

Ne várjunk pontos diagnózist !

A vizsgálat állapotfelmérésnek felel meg, nem diagnosztikai eljárás. A vércseppanalízis mutathat daganatos vagy más degeneratív elváltozásra utaló jeleket, de nem helyettesíti a rákszűrést. Megállapítható nehézfémek jelenléte is a vérben, de az nem mindig mondható meg, hogy pontosan melyik nehézfémről van szó.

dr. Balaicza Erika
Belgyógyász főorvos
Biológiai daganatkezelés, vitamininfúziók,
immunerősítés, allergiák és intoleranciák,
Lyme-kór, emésztési zavarok… kezelése
Tel: 06/20-588-28-10
www.balaicza.hu
dr.balaicza@gmail.com
Kövesse írásaimat a Facebookon is!

2015-11-16T09:10:31+00:00 2015-11-16|Categories: Orvosi vizsgálatok|