create counter

A vitiligo testi-lelki okai

Főoldal/Cikkeim/Bőrproblémák/A vitiligo testi-lelki okai

A vitiligo testi-lelki okai

Számos bőrbetegség esetén a környezettel (allergia), illetve a szervezet saját fehérjéivel (autoimmun folyamatok) szembeni túlérzékenység áll a kórfolyamat hátterében, illetve esetleges érzelmi (pszichés) zavarok, – neurohormonális úton is kiválthatják vagy súlyosbíthatják azokat.

Az autoimmun eredetű elváltozások esetében ismeretes, hogy a betegség önmagától nem, vagy csak nagyon ritkán gyógyul spontán. Azonban van rá példa, hogy a beteg élet- és gondolkodásmódjában bekövetkező változások révén a „jelzésértékű” betegség spontán eltűnik. Mint minden betegségek, a bőrelváltozások is „tanító” jelleggel érkeznek életünkbe. Az orvosok által sokszor emlegetett pszichoszomatikus elnevezés, (azaz lelki eredetű) nagyon találó a betegségek kialakulásakor. Mivel egyre több stressz és feldolgozatlan érzelmi hatás ér bennünket, az ebből adódó mind gyakoribb autoimmun folyamatok előtt is tanácstalanul áll az orvostudomány. Sajnos nem csak a bőrön jelentkezhet autoimmun kórkép, hanem a szervezet bármely pontján. Az egyik leggyakoribb a krónikus sokízületi gyulladás, (poliartritisz), a cöliákia (gluténérzékenység), a mellékvese-elégtelenség és a vastagbélgyulladás (colitis ulcerosa), – mely sokszor társul az autoimmun eredetű bőrelváltozásokhoz.

MI A VITILIGO?
Egyre gyakoribb bőrbetegség a vitiligo, – azaz a primer bőrfestékhiány is. Bármilyen életkorban megjelenhet a jelenség, de leginkább 14-35 év között a leggyakoribb. Az autoimmun háttér miatt fordul elő a betegek 20-30%-ánál cukor-betegség, pajzsmirigybetegség, vészes vérszegénység, gyulladásos bélbetegségek. Legtöbbször valamilyen vírus, baktérium vagy gombatoxin károsítja úgy az érintett szervek sejtjeit, hogy nem ismeri fel őket sajátként az immunrendszer. Sokszor indokolt ilyenkor a „góckutatás”, mivel gyakran valamilyen banális krónikus fertőzés (mandulagyulladás, foggyökér-tályog, parazitás fertőzés) indítja el a folyamatot. A festékhiány kialakulása annak a következménye, hogy a melanocyták száma és aktivitása jelentősen csökken. Megjelenési helye legtöbbször az arc, a kéz- és lábfejek, a könyök és a térd, valamint a testnyílások környéke.

Az elváltozás sokszor minden előzetes jel nélkül egy hosszabb stagnáló időszak után el kezd terjedni, ami feltételezi a máj és epe utak terheltségének kritikus szintjét. Megfigyelték, hogy a vitiligós, pszoriázisos és ekcémás bőrelváltozások esetében a betegnek problémái lehetnek az emésztésével, az epéjével,valamint a vérképző szervekkel. A panaszt nem okozó betegség tünetei esztétikailag rendkívül zavaróak lehetnek és komoly lelki megterhelést is jelenthetnek, ezért kezelésére mindenképp kísérletet kell tenni.

LELKI OKAI?
A pigmenthiány lelki hátteréről így ír könyvében Jacques Martel pszichoterapeuta: „Akkor jelenik meg a testemen ilyen jellegű elváltozás, ha úgy érzem, elvesztettem az identitásom, nem tartozom a családomhoz, bizonyos közösséghez, munkatársaimhoz. Azt gondolom, folt esett rajtam, s ez tisztátalanság érzést kelt. Szeretném, ha ez a folt eltűnne, ezért a sötét folt helyett egy fehér jelenik meg rajtam. Mindez abból a vágyból fakad, hogy átlátszóvá szeretnék válni, el akarok tűnni. Az is lehet, hogy elválasztottak egy vagy több, számomra kedves embertől, és úgy éreztem, képtelen vagyok ezt megakadályozni. Ezért bűntudatom van, alul értékelem magam, hiszen magamat hibáztatom. Az érintett testrész arra utal, hogy életem melyik aspektusáról van szó. Legyen szó bármilyen betegségről, törekednünk kell az oki kezelésre is, nem csupán a tünetmentesítésre.”

Minden autoimmun elváltozásnál a legfontosabb a beteg szervezetének tudatos kímélése és méregtelenítése, lehetőség szerint természetes, alternatív eljárásokkal. Igaz a mondás, hogy az ember minél inkább elfordul a természettől, annál betegebb lesz. Legyen szó bármilyen betegségről, törekednünk kell az oki kezelésre is, nem csupán a tünetmentesítésre.

FOGADD EL!
Nagyon fontos a betegség, illetve elváltozás tudatosítása és elfogadása. Ne ellenségként tekintsünk a bajunkra, hanem mint egy számunkra fontos üzenettel és tanítással bíró jelenségre. Mint tudjuk, a betegségek tükröt tartanak elénk, és kíméletlenül megmutatják, hol van bennünk a probléma, milyen hibás gondolkodásmód juttatott bennünket idáig. Sokszor az érintett egyén pont a betegsége hatására változtat az életmódján és jellemén. Ez lenne a helyes út, és ilyenkor a betegség miután betöltötte a „szerepét” spontán kiléphet az életünkből, de legalábbis visszavonul.

KEZELHETŐ, GYÓGYÍTHATÓ?
Ritka esetekben a vitiligo spontán gyógyul. Úgy vélem, hogy mindennek, ami a világon megtörténik, van kiváltó oka. Azért, mert mi nem tudjuk az okot, attól az még létezhet. A spontán gyógyulás nem azt jelenti, hogy nincs oka a gyógyulásnak, csak azt jelenti, hogy számunkra nem ismeretes ez az ok. Ha egyszer már valakinek kisebbedtek vagy eltűntek a foltjai, akkor az azt jelenti, hogy a foltok kisebbíthetők és eltűntethetők, hiszen van, akivel ez már megtörtént.

Ha elfogadjuk, hogy a vitiligo kialakulásában része van a pszichés állapotnak, akkor talán elfogadható, ha a pszichés állapot javításán keresztül megkíséreljük a segítségadást a vitiligo kezelésében.
Bővebben: http://www.lelkititkaink.hu

Tippek:

  1. Nagyon fontos a stressz oldás, a relaxálás, az önbizalom erősítése, a kielégítő pihenés.
  2. Támogassuk a mellékvese funkcióját természetes aminosavakkal: thyrosin, phenyl-alanin, thryptophan
  3. tartsunk nagy dózisú vitaminkúrákat, szedjünk terápiás dózisban nyomelemeket és ásványokat
  4. szedjünk kúraszerűen melatonint
  5. igyunk olyan gyógyteákat, melyek a mellékvesét támogatják, stresszoldóak: orbáncfű, levendula, komló…
  6. igyunk rendszeresen sárgarépa-és sütőtöklevet hidegen sajtolt len-és szőlőmag-olajjal keverve
  7. salaktalanítsunk: nyiroktisztítással és szaunázással is stimulálhatjuk a regenerálódást
  8. a fehér foltokat arcon, ruhából kibújó testfelületen lefedhetjük jó minőségű önbarnító krémekkel is
  9. A napozást ne vigyük túlzásba, védjük jó minőségű természetes, béta-karotinos és kakaóvajas krémmel a bőrt, félárnyékban napfürdőzzünk. Télen heti 2×7 percre menjünk bioszoláriumba.

dr. Balaicza Erika
Belgyógyász főorvos
Biológiai daganatkezelés, vitamininfúziók,
immunerősítés, allergiák és intoleranciák,
Lyme-kór, emésztési zavarok… kezelése
Tel: 06/20-588-28-10
www.balaicza.hu
dr.balaicza@gmail.com
Kövesse írásaimat a Facebookon is!

2014-07-23T09:38:36+00:00 2013-11-05|Categories: Bőrproblémák|