Hazánkban a klasszikus magyaros, zsírosabb, fűszeres és rendszertelen étkezés, gyakori kávézás miatt nagyon sok emésztőrendszeri betegséggel küzdő ember él.

Az epét a máj termeli és az epehólyagban raktározódik. Ott várja készenlétben, hogy amikor zsírosabb étel kerül a gyomorba, kiválasztódjon, és a patkóbélben a lipáz enzimet aktiválva, a zsírdarabokat apró részecskékre diszpergálva – mint a mosogatószer szétoszlatja kicsi részekre a zsírt, olajat – segítse a zsírok lebontását és felszívódását.

Amikor az epetermelődés- vagy ürülés sérül, vagy ha az epe a hólyagban sokáig pang, akkor ez sokféle panaszt, betegséget okoz.

Lássuk, mire kell ügyelnie annak, aki máj- vagy epeproblémákkal küzd.

Mi a feladatuk és hogy működnek?

A MÁJ a hasüreg jobb felső részén, a jobb bordaív alatt található, az epehólyag pedig alatta helyezkedik el. Az anyagcsere egyik legfőbb karmestere. A májba érkező vért a máj megtisztítja, szénhidrátokat raktároz, a zsírokat átalakítja, méregtelenít, bizonyos anyagcsere-folyamatokat szabályoz, és epét választ ki. A máj nem fáj, ha nagyon nagyra duzzad (zsírmáj, daganatos áttétek, pangás… miatt), akkor is legfeljebb tompa feszítést érzünk a felhasban. Ám nagyon fáradttá és gyengévé, kimerülté tesz, ha megbetegszik. Előrehaladott károsodásakor az epefesték felszaporodik a vérben, ettől besárgul a bőr és a szemek is.

Az EPE a májban található kis epekapillárisokból összegyűlve egy vezetéken (ductus cysticus) át az epehólyagba jut és ott elraktározódik. Onnan az epevezetéken (ductus choledochus) keresztül jut a patkóbélbe. A keserű, zöldes-sárgás folyadék apró részecskékké bontja a zsírokat, így könnyebben hozzáférnek a zsírbontó enzimek. Közreműködik az A-, D-, E- és K-vitamin felszívódásában, illetve segíti egy sereg anyag bélen keresztül történő kiválasztását, fokozza a bélperisztaltikát. Sok vírust, baktériumot közömbösít, így indirekt a védekezésben is rész vesz.

 A legfontosabb epebetegségek

  • epehomok és cholesterolpolyp: Ha az epehólyag valamiért nem tud megfelelően kiürülni, az epe összetétele megváltozik, besűrűsödik, ennek következtében az epeváladékból eleinte kisebb kristályok (epehomok) keletkeznek. Amikor ezek felrakódnak az epehólyag falára, polypszerű képletet alkotnak.
  • epekő: Az epehomokból végül változatos nagyságú és anyagú kövek (leggyakrabban koleszterinkristályok vagy az epefestékből származó pigmentkövek) alakulhatnak ki.
  • epehólyag- és epeútgyulladás,
  • epehólyag-daganat (ritkább),
  • a krónikus gyulladás és a sok epekő tartós irritáló hatása sajnos epehólyagrákot is okozhat.

A tünetek enyhébbek és nagyon kellemetlenek is lehetnek: émelygés, hányinger, puffadás, komoly, hátba vagy mellkasba sugárzó görcsök, szúró fájdalom (infarktus képét is leutánozhatja!), hányás, láz, emésztési problémák, epeútelzáródáskor pedig besárgulás. Előfordul, hogy elzáródáskor az epefesték nem színezi be a székletet, ezért az világos agyagszínűvé válik, ami az epepangás egyik tipikus tünete.

Ugyan az epebetegségre való hajlam öröklődhet is, az epebetegségek összefüggésbe hozhatók a nem megfelelő táplálkozással: az állati zsiradékban, finomított cukrokban gazdag étrend, a rostszegény étkezés, a magas koleszterinszint, az elhízás, a gyakori húsfogyasztás, de a túl gyakori koplalás, fogyókúrázás is hozzájárulhatnak az epekő kialakulásához.

Az akut roham vagy epehólyageltávolítás után tartósan diéta javasolt. A kezdeti teljes koplalást követően fokozatosan, 7-10 nap alatt lehet visszatérni a kímélő táplálkozáshoz. Krónikus epebántalmak esetén zsír-és fűszerszegényebb, ám rostban gazdag étrend javasolt.

 Az epekímélő diéta alapelvei

Bár vannak általános ajánlások, az egyéni érzékenységet figyelembe véve mindenkinek magának kell kitapasztalnia, milyen ételeket, illetve összetevőket kell elhagynia az étrendjéből, hiszen eltérő lehet, hogy ki miként reagál egy-egy ételféleségre. Nézzük a legfontosabb tippeket:

  • naponta több, kisebb adagokból álló étkezés (4-5x)
  • alapos rágás
  • csökkentett zsírbevitel, de erről sem szabad teljesen lemondani, hiszen ha a zsírbevitelt drasztikusan lecsökkentjük, akkor az epehólyag túl ritkán végez összehúzódást, nem bocsát ki elég epét, és a pangás miatt növekszik az epekő kialakulásának veszélye. 40-60 g zsír fogyasztása javasolt, állati eredetű zsiradékok helyett a növényi eredetűeket kell előnyben részesíteni.
  • panírozott ételek kerülése (rántott hús, rántott sajt, rántott gomba…)
  • klasszikus magyaros ételek elhagyása (pörkölt, tejfölös paprikás csirke, töltött káposzta, belsőségek, hurka és kolbászfélék…)
  • tejfölös, tejszínes ételek elhagyása
  • magas rostbevitel, pl. teljes kiőrlésű lisztből készült termékek, több friss saláta, nem puffasztó gyümölcs
  • magvas gyümölcsök (szilva, barack, szőlő…) kerülése
  • száraz hüvelyesek elhagyása
  • káposztafélék kis adagban, óvatosan és inkább nyersen vagy pároltan köretként – de sosem este!
  • kerülni kell a csípős fűszereket és helyettük csak friss zöldfűszereket javasolt fogyasztani (petrezselyem, kapor, borsmenta, borsika, kakukkfű…)
  • Ügyelni kell az elegendő folyadékbevitelre, kerülni kell a koffeintartalmú italokat és az alkoholt.
  • Minden keserű ízű gyógynövény vagy tea fokozza az epeürülést. Így nagyon kedvező hatású lehet, pl. ezerjófű, benedekfű, gyermekláncfű, katáng, körömvirág is. De a mentát és bojtorjánt is érdemes kipróbálni.
  • Időnként érdemes gyógyvizes ivókúrát tartani az epepanaszokkal küzdőknek: a Mira és a Salvus víz epehajtó hatású, meggátolja az epe pangását. A kúra javasolt időtartama 4-6 hét, ezalatt naponta kétszer 1-1 dl gyógyvizet kell meginni az étkezések közötti időszakban.
  • A népi gyógymódok közül epekövesség ellen a fekete retek fogyasztása ajánlott: reszelje le, nyomkodja ki a levét, és egy evőkanálnyi mennyiséget fogyasszon belőle reggeli után.
  • A májvédő hatásáról ismert máriatövismagból minden reggel egy kis kanálnyit javasolt elfogyasztani.

 Tippek epebetegeknek

  • Reszelje, párolja, blansírozza, pürésítse a zöldségeket, turmixolja, centrifugálja ki a gyümölcsöket.
  • A húsokat párolja vagy grillezze, süssön sütőzacskóban, forró levegős sütőben vagy római edényben.
  • Süsse a csirkét, kacsát, libát… bőre nélkül.
  • A szárazabb húsokat sose spéklje meg szalonnával, inkább hosszan főzze vagy párolja!
  • Ne egyen szalonnát, bacont, zsíros szalámikat, kolbászokat!
  • Kerülje a tejszínes és tejfölös ételeket, pl. 4 sajtos-tejszínes penne, tejfölös túrós tészta szalonnával…
  • Húst és sajtokat csak reggelire vagy ebédre egyen, vacsorára soha!
  • Tojást csak reggelire egyen, akkor is lágyan vagy max. 5 percig főzze, sosem keményen, és ne vacsorára. A rántottát lágyabbra süsse teflonban vagy kerámia bevonatú serpenyőben.
  • Ügyeljen rá, hogy a vacsora mindig nagyon korán legyen, és csak nagyon könnyű ételeket (levest, salátát, főzeléket feltét nélkül) fogyasszon!
  • A levesekbe csak kevés zsiradékot tegyen, illetve szalvétával itassa le az olajat, zsírt a tetejükről.
  • A főzelékeket sűrítse főtt burgonyával vagy kefires habarással.
  • Főzze a zöldségeket fedő nélkül, hogy távoznak el belőlük a puffasztó anyagok.
  • A hüvelyeseket egy napig áztassa, az első főzőlevet öntse le, készítsen belőlük krémleveseket, püréket.
  • Kerülje a rántott, bundázott ételeket!
  • Soha ne használja újra a sütőolajat!
  • Figyeljen rá, hogy soha ne egye teljesen tele magát, a 70 %-os teltségérzet elérése után hagyja abba az étkezést.
  JAVASOLT TILOS, NEM JAVASOLT
főtt, párol, gőzsütőben készített vagy grillezett sovány húsok olajban sült húsok, rántott húsok, szalonna, kolbász, máj és belsőségek
tőkehal, pisztráng, csuka, hekk ponty, angolna, tonhal, szardínia hal (főleg dobozos)
krumplipüré, párolt rizs, nokedli, grillezett zöldségek krokett, hasábburgonya, röszti, dödölle
cukor nélküli kompótok, alma, banán, körte, barack hámozva szilva, szőlő, cseresznye, aszalt gyümölcsök, dió, mák
burgonya, cukkini, padlizsán, spenót, sóska, répa, borsó, zöldbab, tök, avokádó, articsóka, mángold, saláták, endívia száraz bab, lencse, káposzta, kelbimbó, uborka, paradicsom, csípős paprika, fokhagyma, vöröshagyma
sovány tej, zsírszegény sajt, – túró, joghurt, kefir tejszín, zsíros tej, érlelt és zsíros sajt
kevés lágytojás (nem kemény!), tükörtojás rántotta, keményre főtt tojás, bundáskenyér
zöldfűszerek (petrezselyem, kapor, rozmaring, stb.) csípős fűszerek (bors, chili, csípős fűszerpaprika)
teljes kiőrlésű pékáru, keksz vajas krémmel töltött, tajszínes sütemények, még meleg élesztős tészták, fánkok, lángos

dr. Balaicza Erika
Belgyógyász főorvos
Biológiai daganatkezelés, vitamininfúziók,
immunerősítés, allergiák és intoleranciák,
Lyme-kór, emésztési zavarok… kezelése
Tel: 06/20-588-28-10
Tel: 06/70-422-44-39
Online bejelentkezéshez kattintson ide
www.balaicza.hu
dr.balaicza@gmail.com
Kövesse írásaimat a Facebookon is!