create counter

Borogatások, pakolások, leöntések

Főoldal/Tippek/Borogatások, pakolások, leöntések

Borogatások, pakolások, leöntések

Egyes betegségek és fájdalmak, tünetek sokat javulhatnak az alábbi borogatások, pakolások és leöntések hatására…

Hasi borogatás

A hasi borogatás többnyire melegen, gyomorproblémák, felfúvódás, kólika és hólyaghurut esetén alkalmazható. Hideg borogatást – próbaképpen – fejfájás megszüntetése vagy a fej területeinek egyéb megbetegedései esetén használhatunk.

± Alkalmazása: vászonlepedőt – kettő-hat rétegre és megfelelő méretűre összehajtunk – bevizezzük és felhelyezzük a testre. A borogatás a bordaívtől a combig érjen. Végül két száraz takarót csavarjunk a test köré.

 

A hát borogatása

Meleg változatához köhögés, bronchitis, asztma, hexensussz/derékzsába, isiász és gyermekbénulás esetén folyamodhatunk.

A hátborogatás hidegen az idegrendszer erősítésére, az általános ellenállóképesség növelésére illetve gerincferdülés és gerincvelőgyulladás esetén alkalmazható.

±Alkalmazása: helyezzünk az ágyra egy gyapjútakarót, arra pedig egy száraz vászonlepedőt. Erre tegyük a két- illetve négyrét hajtott megfelelő méretű nedves lepedőt, amelynek szélessége a hát szélességének felel meg. A beteg úgy feküdjön le, hogy testének hátoldala – válltól a térdhajlatig – fedett legyen. Ezután csavarjuk be őt a száraz takarókba.

 

A törzs elülső oldalának borogatása

A törzs elülső oldalának hideg borogatását láz, a gyomor- és bélrendszer elernyedése, a belső szervek lesüllyedése, avagy belső vérzés esetén elsősegélyként végezhetjük.

Melegen ugyanez a borogatásfajta felfúvódás, görcsös székrekedés, a hasüregben fellépő vértolulás (máj), kólika és az altest szerveinek görcsölése esetén hoz megkönnyebbülést. Diéta és mozgás kiegészítéseként túlsúly esetén is bevethető.

±Alkalmazása: helyezzünk az ágyra egy gyapjútakarót és arra egy száraz lepedőt, amire a beteg ezután ráfekszik. A két- illetve négyrét hajtott nedves vászonlepedőt a test felső felületére helyezzük, úgy, hogy a hónaljától a térdéig érjen. Ezután a beteget betekerjük a száraz lepedőbe és egy gyapjútakaróba.

 

Pépes pakolások

A péppel készülő pakolásokat görögszénamaggal, lenmaggal illetve burgonyával végezhetjük a következőképpen:

– Néhány evőkanálnyi görögszénamagot összezúzunk, hideg vízbe keverjük, és folyamatos kevergetés mellett addig főzzük, míg sűrű pép keletkezik belőle. A pépet a megfelelő méretű vászonanyagra ujjnyi vastagon felkenjük, és még melegen felhelyezzük. Erre tesszük rá a már megszokott két száraz takarót. A görögszénamagos pakolás elsősorban fekélyek esetén hatásos.

– A lenmagos pakolást a görögszénamagoshoz hasonlóan készítjük el, és felületi gyulladások esetén alkalmazzuk.

– A héjában főtt burgonyát megfelelő méretű vászonzsákba helyezzük, a zsákot bekötjük, és krumplinyomóval kívülről összezúzzuk. Még melegen felhelyezzük, és a két száraz takaróval beburkoljuk. A burgonyapakolás elsősorban ízületi- és izomreuma, ínhüvelygyulladás és köszvény esetén ajánlott.

 

Szénavirág-pakolás

A szénavirág-pakolás nem csak a melegátvitelen keresztül érvényesíti hatását, hanem segít kivezetni a kóros anyagokat is a szervezetből. Elsősorban izom- és ízületi reuma, bőrbetegségek és kólika, kísérletképpen pedig asztma és görcsös bronchitisz esetén is javallott.

±Alkalmazása: a legegyszerűbb, ha kész szénavirág-pakolást használunk előírás szerint. Az is járható út azonban, ha egy vászonzsákocskát háromnegyedéig megtöltünk szénavirággal, bekötjük, majd 15-20 percig forró vízbe helyezzük. Majd kivesszük a zsákot, óvatosan kinyomkodjuk – ügyeljünk a kezünkre, nehogy leforrázzuk – és amikor úgy 40°C-ra hűlt felhelyezzük. Két száraz takaróval fedjük be.

 

Gőzborogatás

A gőzborogatás különösen intenzív, mélyhatást fejt ki, ezért elsősorban a belső szervek görcsös állapotát enyhíthetjük vele.

±Alkalmazása: a vászonlepedőt megfelelő méretűre hajtsuk össze, és néhány perc erejéig mártsuk forró/forrásban levő vízbe. Hőálló kesztyűt használva fentről lefele csavarjuk ki, burkoljuk flanelltakaróba – az égéstől így óvjuk a bőrt – és olyan forrón, ahogyan csak lehetséges helyezzük az érintett területre. Két száraz takaróval fedjük be.

 

 „Csapkodó” borogatás

Ez a borogatás szintén intenzív, mélyhatású. Elsősorban idegfájdalmak esetén illetve a légcső- és a hörgők megbetegedéseinél alkalmazható jó eredménnyel.

FIGYELEM! Kivitelezése különbözik az eddig ismertektől.

± Alkalmazása: megfelelő méretű vászonkendőt kössünk rá például egy fakanálra, merítsük rövid időre forrásban levő vízbe, majd a kendőt néhány másodpercig szorosan préseljük a kezelendő felületre. Ismételjük meg néhányszor a műveletet, míg a bőr erőteljesen ki nem pirosodik.

 

Forró tekercsek

A forró tekercsek mélyen hatnak és elsősorban epekólika és májbántalmak esetén ajánlottak. A borogatások szokásos kivitelezésétől eltérő kezelési mód hozzájárul a meleg hosszabb idejű megtartásához.

±Alkalmazása: egy frottírtörölközőt, melynek szélessége a kezelendő terület nagyságának felel meg, „tölcsérré” alakítunk. Egyik kezünkkel, melyet hő védő kesztyűvel óvunk, megfogjuk a „tölcsért”, a másikkal pedig lassan forró vizet töltünk bele addig, míg a legkülsőbb réteg is forróvá és nedvessé válik. Ekkor a tölcsért hengerré formáljuk, és a kezelendő felületre helyezzük, majd betakarjuk két száraz takaróval. Mihelyst a meleg csökkenni kezd, a hengert kissé kitekerjük, míg újra egy forróbb réteget érünk el. A műveletet addig folytathatjuk, míg „elhasználjuk” a tekercs minden melegét.

 

Borogatáshatás

A borogatás kissé erőteljesebben hat, mint a vászonlepedők felhelyezése. Ebben az esetben az egyszerűen vagy többszörösen összehajtott nedves lepedőt, kendőt, törölközőt, nem csak ráhelyezzük, hanem rá is tekerjük a kezelendő területre.

 

 

Karborogatás

A kar borogatása serkenti a légzést, a vérkeringést és a szívműködést. Elősegíti a sebek és fekélyek gyógyulását. Általában hideg borogatásként élünk vele.

± Alkalmazása: a kendőket egyesével, fent ferdén/rézsútosan kifelé hajtjuk, és a kart a válltól az ujjhegyekig úgy tekerjük be, hogy a kendő rövidebb oldala a hónaljban, a hosszabb vége pedig fent a vállon végződjön.

 

Kézborogatás

A kézborogatást a kéz gyulladásánál, sebeinél vagy fekélyénél általában hidegen használjuk.

± Alkalmazása: négyzet alakú – 60 x 60 cm-es – kendőket háromszög alakúra hajtunk. Ráhelyezzük a kezet. A háromszög csúcsát az ujjvégeken áthajtva a kézhátra fektetjük. A két szélső csücsköt a csuklón összetűzzük.

 

Az egész láb borogatása

A láb borogatása a felsőtestből való hőelvezetés, valamint visszerek esetén hidegen történik. A csípő- és térdízület-reuma, az emésztőrendszer, a húgyképző– és a nemi szervek működésének zavarakor viszont többnyire melegen.

± Alkalmazása: a kendőket egyesével srégen kifelé hajtjuk és a lábat a csípőtől a lábfejig úgy csavarjuk be, hogy a kendő rövidebb oldala a combhajlatban, a hosszabb pedig kint a csípőn végződjön.

 

Lábszárborogatás

A lábszárborogatást hidegen a láz csökkentésére, illetve álmatlanság és visszerek esetén alkalmazzuk. Melegen a krónikusan hideg lábakat borogatjuk vele.

JEGYEZZÜK MEG! Javulás esetén át kell térni a hideg borogatásra.

± Alkalmazása: a lábat elől a nedves kendőre helyezzük. A kendőt a lábszár hátsó oldalán felvezetjük a térdhajlatig, majd előre hajtva becsavarjuk vele a lábat. Végül a kendőt elől felhajtjuk a lábujjakra, lábfejre, és az oldalsó kendőmaradékot a lábfej köré csavarjuk.

 

Vádli-borogatás

A vádli-borogatás némileg enyhébben hat, mint a lábszárborogatás. Láz, álmatlanság, és visszerek esetén hidegen alkalmazzuk.

± Alkalmazása: a kendőt, törölközőt úgy csavarjuk a vádli köré, hogy a borogatás a bokától a térdhajlatig érjen.

 

Lábfejborogatás

A láb borogatását a felső testrégiókból való hő-levezetés céljával alkalmazzuk. A borogatásnak ez a fajtája csökkenti a lázat, elősegíti a könnyebb elalvást, edzetté teszi a szervezetet és segít a krónikusan hideg lábak illetve túlzott lábizzadás esetén. Többnyire hidegen használjuk, de krónikusan hideg lábak esetén eleinte melegen is felhelyezzük.

± Alkalmazása: négyzet alakú kendőt – 80 x 80 cm – háromszög alakúra hajtunk. Rátesszük a lábat és a kendő középső sarkát a lábujjakon át a lábfejre hajtjuk. Az oldalsó csücsköket a bokán összefogjuk és megtűzzük.

 

Vizes zokni

A vizes zoknit Kneipp tiszteletes „találta fel”, hogy megkönnyítse a lábfej borogatását. A vizes zokni éppúgy hat, mint a lábfejborogatás. Elkészítéséhez három pár pamut zoknira van szükség. A második és harmadik mindig egy számmal nagyobb legyen, mint az előző. A legkisebb zoknit nedvesítsük be és húzzuk fel, majd húzzuk fel rá a szárazakat. A zoknik legalább a vádli közepéig kell érniük.

 

A fej borogatása

A fejborogatások fejfájás, migrén, szédülés és a fej vérkeringésének egyéb zavarai illetve a fejbőr betegségeinek esetén hoznak enyhülést. Többnyire hidegen alkalmazzuk, de fejfájás és migrén esetén kísérletképpen melegen is felrakhatjuk.

±Alkalmazása: nedvesítsük meg jól a hajat, így az helyettesíti a belső nedves vászonkendőt. Hagyhatjuk a hajat szárazon is, és használhatjuk a már megszokott belső nedves kendőt.

Négyzet alakú, 80 x 80 cm nagyságú kendőket hajtsunk egyesével háromszög alakúra. A leghosszabb oldalát helyezzük a szemöldökök fölé, a középső csücsköt hajtsuk rá a fejtetőre. A két szélső sarkot a fej jobb és bal oldalán hátra vezetjük, keresztezzük és rögzítjük.

 

Nyakborogatás

A nyakborogatást akut torok-és gégegyulladás illetve a nyaki nyirokcsomók megduzzadása esetén naponta többször egy-egy órára helyezzük fel. Krónikus gyulladás esetén két órán át, de akár egész éjszaka is fennhagyhatjuk.

± Alkalmazása: a kendőt hosszában összehajtjuk és kétszer a nyak köré csavarjuk. Felülre száraz kendőt kötünk.

 

Mellkas-borogatás

A mellkast légcsőhurut, hörghurut, tüdő– vagy mellhártyagyulladás, asztma és tüdőemfizéma esetén borogatjuk. Többnyire hidegen helyezzük fel, asztma esetén próbaképpen melegen is lehet.

± Alkalmazása: a takarókat helyezzük az ágyra, legfelülre a nedveset. A beteg úgy fekszik rá, hogy a borogatás a hónaljától a derekáig érjen. A kendőket egyenként hajtjuk össze. Ne húzzuk meg túl szorosan, nehogy akadályozzuk a pácienst a légzésben.

 

Keresztező borogatás

A keresztező borogatás éppúgy hat, mint a mellkasborogatás, de nagyobb felületet érint, ezért a kezelés hatása intenzívebb.

± Alkalmazása: a lepedők legyenek olyan hosszúak, hogy a mellkas mindkét oldalán jóval túlnyúljanak, úgy 80 cm-rel. Helyezzük a nedves lepedőt a mellkasra. A jobb oldalon lelógó részt vezessük a jobb kar alatt hátra, keresztbe a háton és a bal vállon át vissza a mellkasra. A bal oldali lepedőrésszel értelemszerűen hasonlóan járjunk el. Ugyanilyen módon keresztezzük a száraz takarókat is a test körül.

 

Ágyékborogatás

A hideg ágyékborogatást hasüregi vérzések elsősegélyeként alkalmazhatjuk. Jó szolgálatot tesz a felső testfélből való levezetések ????????, hasi vértolulás (máj), a hasfal megereszkedése illetve a hasi– és alhasi szervek lesüllyedése esetén is. A borogatás meleg alkalmazása felfúvódás, kólika és görcsös székrekedés esetén előnyös.

± Alkalmazása: a lepedőt és a takarókat helyezzük az ágyra, felül legyen a nedves lepedő. Úgy feküdjünk rá, hogy a borogatás a deréktól a comb közepéig érjen. Egyenként csavarjuk be az érintettet mindhárom takaróba.

 

Rövid borogatás

A rövidborogatások jobban megterhelik a szervezetet, ezért nem mindenki tolerálja egyformán jól azokat. Hatásukban hasonlatosak az ágyékborogatáshoz, de jóval erőteljesebbek.

± Alkalmazása: a takarókat és a lepedőt helyezzük az ágyra, felülre a nedves lepedőt. A beteg erre úgy feküdjön le, hogy a borogatás a hónaljától a térdhajlatig érjen. A nedves lepedőt és a takarókat egyenként tekerjük a test köré. Vigyázzunk, hogy a borogatás ne legyen túl szoros, mert az akadályozza a légzést.

 

Kneipp-féle leöntések

A leöntéseket otthon a fürdőszobában végezhetjük. Ehhez a kézi tusolóról a zuhanyfejet le kell csavarni.  A zuhanyfejet helyettesíthetjük egyszerű gumitömlővel vagy a leöntésekhez szükséges speciális készülékkel.

FIGYELEM! A megfelelő víznyomást, amely fontos a kellő hatás elérése érdekében, úgy állíthatjuk be, hogy a felfelé fordított gumitömlőből a víz kézszélességnyi magasságba még kibugyogjon.

A leöntések a víz által kiváltott hideg- illetve a mechanikus ingeren keresztül hatnak.  Ehhez azonban a víznek a bőrt zárt köpenyként kell érnie, hogy ettől a bőr kipirosodjon és felmelegedjen. A leöntés a bőrtől 5-10 cm távolságból történik lefelé fordított tömlőből, mindig a megadott sorrendben. A leöntéseket általában naponta egy-négy alkalommal kell elvégezni. A leöntések edzenek, serkentik a vérkeringést, az anyagcserét és az idegrendszert, enyhítik a gyulladásokat és a fájdalmakat, és elvezetik a vért más régiókból.

FONTOS! Házi használatra elsősorban a részleges kezelések alkalmasak, főleg a fej és a végtagok leöntése, minden nagyobb kiterjedésű kezelést szükség szerint terapeuta ír elő.

 

Karzuhany

A karzuhany serkenti a vérkeringést, a szív-, a légzés- és az anyagcsere-funkciókat, elvezeti a vért a fejből és gyengéd módon edzi a szervezetet.

± Alkalmazása: vezessük a vízsugarat a jobb kézfejtől felfelé a kar külső felén egészen a vállig, időzzünk itt tíz másodpercet, hogy kialakulhasson a zárt vízköpeny, majd a hónaljból indulva a kar belső felén haladjunk lefelé a kézig. Ismételjük meg a kezelést, majd értelemszerűen zuhanyozzuk le a bal kart is kétszer.

 

Térdzuhany

A térdzuhany levezeti a hőt a fejből, a mellkasból és a hasüregből, edzi a szervezetet, serkenti a láb vérkeringését – visszerek esetén is alkalmazható – és kiegészítő terápiaként is ajánlott az emésztő-, a húgyúti- és a nemi szervek megbetegedéseinél.

± Alkalmazása: a leöntést lehetőleg egy segítő végezze, de szükség esetén egyedül is kivitelezhető. Vezessük a vízsugarat a jobb lábon a lábujjaktól a lábfejig – a rüsztig – háromszor fel és le, majd a lábszár külső felén a térdhajlatig fel, ott időzzünk tíz másodpercig, hogy kialakulhasson a vízköpeny. Ezután vezessük a vízsugarat a lábszár belső oldalán vissza a lábfejhez. A bal lábon hasonlóképpen járjunk el. Ezután vezessük a vízsugarat a jobb lábhoz előre, majd a sípcsont mellett belül fel a térdkalácsig, ahol újra időzünk tíz másodpercet. A sípcsont mellett kívül visszatérünk a lábfejhez. A bal lábszárat értelemszerűen elölről zuhanyozzuk le.

JEGYEZZÜK MEG! A sípcsontot nem szabad közvetlenül leönteni – ez csak alig használna, és fájdalmak is kialakulhatnak miatta.

 

Combzuhany

A combzuhanyt hasonló panaszok mellett alkalmazhatjuk, mint a térdzuhanyt, de ez az eljárás hatásosabb. A már említett tünetek mellett a láb reumája, hexensussz és isiász esetén is ajánlott.

± Alkalmazása: a combzuhanyt, ha lehet, egy segítő közreműködésével végezzük. A leöntés hasonló a térdzuhanyhoz, de a csípőt is érinti. A vízsugarat a jobb lábon a lábujjaktól a lábfejig háromszor fel-le vezetjük, majd a láb külső oldalán fel a csípőig, ahol tíz másodpercet várunk. Ezután a lágyékrészen át a láb belső oldalán visszavezetjük a vízsugarat a lábfejig. A műveletet a bal lábon hasonlóképpen végezzük. A vízsugarat a jobb láb bokájának külső oldalához irányítjuk, majd a sípcsont mentén kívül felfelé a térdkalácsig és onnan tovább a lágyéktájig visszük. Ezután a láb belső oldalán, a sípcsont mentén vissza a boka belső oldaláig. A bal lábon is hasonlóképpen járunk el.

FONTOS! A sípcsontra, a hólyag területére és az alhasra nem szabad közvetlenül vízsugarat irányítani.

 

dr. Balaicza Erika
Belgyógyász főorvos
Biológiai daganatkezelés, vitamininfúziók,
immunerősítés, allergiák és intoleranciák,
Lyme-kór, emésztési zavarok… kezelése
Tel: 06/20-588-28-10
www.balaicza.hu
dr.balaicza@gmail.com
Kövesse írásaimat a Facebookon is!

2014-08-06T08:43:15+00:00 2013-11-05|Categories: Tippek|