create counter

Már megint a bénító fáradtság…

Főoldal/Kimerültség/Már megint a bénító fáradtság…

Már megint a bénító fáradtság…

Nem a kialvatlanság az egyedüli energiarabló. Számtalan olyan folyamat mehet végbe a szervezetünkben, mely testi és lelki kimerültséget okoz.

Nehezen megy a felkelés,a testén mintha egy úthenger ment volna át. Jöhet az első kávé. Napközben újra tompulttá válik, úgy érzi, nem fog az agya, ettől aztán türelmetlen és ingerült lesz, mert duplán dolgozik, és sok időt veszít. Itt az ideje a délelőtti feketének, majd az ebéd utáninak, és a megbeszélésen újra lecsúszik egy, különben nem tudna koncentrálni. „Nem baj, majd ma előbb lefekszem, és a hétvégén szundítok kicsit délután is” – gondolja magában. Ám sajnos ez nem segít. S immár lehangoltság, érdektelenség és rosszkedv is társul a betegesnek tűnő közérzethez… Vajon ez már a kiégés, divatos angol szóval a burn out?

Fáradtság testben és lélekben

Egyes felmérések szerint a teljes lakosság igen jelentős része szenved állandó kimerültségtől. A férfiakat és a nőket egyaránt érinti ez a kellemetlen állapot, sőt már a gyerekeknél sem ritka! A fáradtság testi, fizikai, illetve szellemi és lelki szinten is megjelenhet. Bár ezek különböznek, gyakran mégis egyszerre tapasztalhatók. A tartós kimerültség hosszabb pihenés és alvás után sem múlik el, súlyos esetben pedig a beteg már a mindennapi feladatait sem képes ellátni.

Változatos tünetek

A rövid távú memóriazavartól a szorongáson át a levertségig sokféle módon megnyilvánulhat a fáradtság lelki síkon. Természetesen a testünk is jelez: puffadás, hasi fájdalom, székrekedés vagy épp hasmenés jelentkezhet. A visszatérő fertőzések, gyulladások, torok- vagy fejfájás, rejtélyes vándorló fájdalmak, látászavar, szédülés, az alvásproblémák szintén intő jelek, csakúgy, mint a verítékezés, a hőhullámok, a kiugró vérnyomás, a légszomj vagy épp az étvágytalanság.

Mi okozhatja?

A kiváltó okok igen sokfélék lehetnek. Íme, néhány a legfontosabbak közül, amelyekre érdemes odafigyelni: máj- és vesebetegség, cukorbetegség, pajzsmirigy-alulműködés, vitamin- és ásványianyag hiány (főleg B- és C-vitamin, Q10- koenzim, omega-3 zsírsavak, továbbá magnézium, cink, szelén), étkezési zavarok, elhízás, szívbetegségek, koszorúér-szűkület.

A túl késői fekvés, valamint a túl korai kelés, a rendszertelen napi ritmus (több műszakos munka), az erős horkolás is krónikus fáradtsághoz vezethet. Bizonyos gyógyszerek, így az allergia elleni antihisztamin-tartalmú készítmények, vérnyomáscsökkentők, antidepresszánsok, vízhajtók, egyes vérzsírcsökkentők mellékhatásaként szintén jelentkezhet a probléma.

Szabaduljunk meg a kimerültségtől!

A legfontosabb teendő a kiváltó ok megkeresése és a probléma megoldása. Ehhez szükség lehet az alábbiakra:
vérvizsgálat: máj- és vesefunkció, vitaminok, ásványi anyagok, aminosavak szintjének a meghatározása;
radiológiai vizsgálatok: hasi, pajzsmirigyés szívultrahang, mellkasröntgen, koponya- MR;
szakorvosi vizsgálatok (belgyógyászat, neurológia, endokrinológia, nőgyógyászat).

Frissítő tippek

Ha nem derül fény szervi okra, és a fő laborértékek is rendben vannak, sokat segíthet egy vitamin-, ásványianyag- és aminosavkúra injekciós és infúziós formában. Ajánlott salaktalanítani a szervezetet.
Ehhez segítségül hívhatunk bizonyos gyógynövényeket, ilyen például a gyermekláncfű, a katáng, az apróbojtorján, a hibiszkusz vagy a tarackgyökér.

A teljes sikerhez elengedhetetlen az étkezés átállítása és a szénhidrátbevitel csökkentése is.

dr. Balaicza Erika
Belgyógyász főorvos
Biológiai daganatkezelés, vitamininfúziók,
immunerősítés, allergiák és intoleranciák,
Lyme-kór, emésztési zavarok… kezelése
Tel: 06/20-588-28-10
www.balaicza.hu
dr.balaicza@gmail.com
Kövesse írásaimat a Facebookon is!

2015-05-04T11:08:45+00:00 2015-05-04|Categories: Kimerültség|