create counter

Nyálkahártyák ápolása

Főoldal/Tippek/Nyálkahártyák ápolása

Nyálkahártyák ápolása

Torokköszörülés:

– rendszeres minden reggel és este étkezések után

– száraz meleg levegőről nedves hidegbe történő való átmenet esetén v. fordítva

Nyelvletisztítás:

Minden reggel és este fogkefével gondosan távolítsuk el bő víz használata mellett nyelvünkről a lepedéket – a nyelv gyökéről és széléről is!

 

Gargalizálás és szájöblítés:

Tiszta vízzel vagy zsályateával, leginkább reggel és este.

 

Arcleöntés:

1 literes edényből 10-15-ször a homloktól lefelé széles sugárban öntsük le arcunkat hideg vízzel. Tartsuk közben fejünket függőlegesen a mosdókagyló felett. Törekedjünk rá, hogy arcunkat minden leöntéskor teljes szélességében érje a víz. Tetszés szerint ismételjük meg, de legalább annyiszor, hogy egy élénk bőrpír jelentkezzen, és kellemes meleget érezzünk. Leegyszerűsítheti az egészet, ha a zuhanyzórózsát le tudja venni, fejét a kád fölé hajtja és a vízsugárral (ne legyen túl erős a víznyomás!) körkörösen többször is lelocsolja arcát, míg a fent leírt hatást nem tapasztalja.

 

Orröblítés:

Tenyerünkből mindegyik orrlyukunkba külön-külön szívjunk fel vizet, miközben a másik orrjáratot az ujjunkkal befogjuk. Némi gyakorlás után sikerül majd a vizet leszívni a garatba és a szájon át kiköpni. Ha csipetnyi sót is tesz a vízhez, kevésbé fogja irritálni a nyálkahártyát.

 

Nyakborogatás:

Legalább hetente egyszer, talán este a legcélszerűbb, hogy egész éjszaka fent maradhasson. Hozzávalók: belülre egy keskenyebb, vékony lepedő v. pelenka, egy széles, vastagabb gyapjúkendő pedig kívülre.

Menete: a vékony kendőt hideg vízbe mártjuk és teljesen kicsavarjuk, a nyakra tekerjük, majd a száraz, vastag kendőt köré csavarjuk olyan szorosra, ahogy csak lehet, és annyira lazára, amennyire okvetlen muszáj!

Végül függőlegesen elhelyezett tisztítótűvel rögzítjük, hogy ne oldódjon le.

A borogatás kb. 15 perc alatt átmelegszik, legalább 1 órán át hagyjuk magunkon, de még jobb, ha addig, míg meg nem szárad.

Feltételek: kellemes melegségérzet az egész testen, a lábak is okvetlen legyenek melegek!

 

dr. Balaicza Erika
Belgyógyász főorvos
Biológiai daganatkezelés, vitamininfúziók,
immunerősítés, allergiák és intoleranciák,
Lyme-kór, emésztési zavarok… kezelése
Tel: 06/20-588-28-10
www.balaicza.hu
dr.balaicza@gmail.com
Kövesse írásaimat a Facebookon is!

2014-08-06T08:40:27+00:00 2013-11-05|Categories: Tippek|Tags: , , |