create counter

Gyógyír székrekedésre

Főoldal/Orvos válaszol/Gyógyír székrekedésre

Gyógyír székrekedésre

Évek óta küzdök székrekedéssel, van úgy, hogy 2-3 napig nem tudok WC-re menni. A székletem nagyon kemény és a székelés is fájdalmas. Már nagyon sok mindent kipróbáltam, de egyik módszer sem volt igazán hatásos. A közérzetem is egyre rosszabb, fáradékony vagyok, és gyakran fáj a fejem is. Mit tudna tanácsolni, hogy a kellemetlen panaszaim megszűnjenek?

Napjainkban egyre többen küzdenek emésztési zavarokkal, különösképpen székrekedéssel. A székrekedések többsége alkati és funkcionális tényezők következtében jön létre, azonban mindenképpen indokolt az esetlegesen háttérben meghúzódó szervi okok felderítése. Ezek kizárása után a székrekedés holisztikus, természetes kezelésében a következő módszerekre támaszkodunk:

  • Táplálkozásterápia: az étrendet egyénre szabottan alakítjuk ki, nagy hangsúlyt kell fektetni a megfelelő mennyiségű zöldség-és gyümölcsfogyasztásra, rostbevitelre. Fontos, hogy a napi folyadékbevitel 2-3 liter körül legyen.
  • Életmódbeli változtatások: a székelési szokások rendezése – törekedjünk reggel még otthon lerendezni a székletürítést, ha kell, keljünk fel előbb. Stresszoldásra javasoljuk a relaxációs módszereket (autogén tréning, kineziológia, szauna), szükség esetén szóba jöhet pszichoterapeuta bevonása is – a székrekedéssel küzdők általában nehezen tudnak elengedni dolgokat vagy feldolgozni különféle eseményeket.
  • Fontos a rendszeres testmozgás, a fizikai erőnlét, állóképesség javítása. Javasoltak az egész testet átmozgató, nyújtó, lazító gyakorlatokat, séta és úszás. A jóga egyes elemei is nagyon hasznosak lehetnek, pl. a naoli – ezt jógakönyvekben megtalálhatja.
  • Az emésztést javító gyógyteákat is érdemes kúraszerűen kipróbálni, de tartós használatra nem javasoltak (ánizs, édesgyökér, gyermekláncfű, mályvalevél). A rostos béltisztítókat bő folyadékbevitel mellett (psyllium mag, lenmag) érdemes csak használni, különben pont az ellenkező hatást eredményezhetik. Jók lehetnek még egyes gyógynövény alapú emésztésjavító szerek (Gallexier, Gallenpflege), emésztésjavító enzimek, gyógyvizes ivókúrák is, az utóbbiak közül elsősorban a lúgos és keserű gyógyvizek ajánlhatóak.
  • A colon hidroterápia hatékony béltisztító eljárás, segít megszabadulni az évek során felhalmozódott salakanyagoktól, a bélizmok működését fokozza, javítja a hasi vér-és nyirokkeringést. Ennek köszönhetően gyulladáscsökkentő és bélnyálkahártya regeneráló hatása van
  • Bélflóra rendezéstejsavbaktériumot tartalmazó készítményekkel (pl. Protexin), és élőflórás joghurtok, tejsavó és rostdús étkezés segítségével lehetséges csak. Ehhez azonban nem elég 1-2 hónap, többnyire 4-12 hónapig is eltart – attól függően, hogy mennyire károsult a bélflóra, s mennyire sikerült változtatni életmódunkon.
  • Mayr-féle hasi kezelés, talpmasszázs: javítja a bélizmok tónusát, a vér-és nyirokkeringést.

A fenti módszerekkel lehetőség nyílik a krónikus székrekedés okozta panaszok mérséklésére, illetve megszüntetésére, azonban a tartós gyógyulás egy hosszabb folyamat, amely mind a terapeuta, mind a páciens részéről sok türelmet, kitartást kíván.

Jobbulást kívánva üdvözli:

dr. Balaicza Erika
Belgyógyász főorvos
Biológiai daganatkezelés, vitamininfúziók,
immunerősítés, allergiák és intoleranciák,
Lyme-kór, emésztési zavarok… kezelése
Tel: 06/20-588-28-10
www.balaicza.hu
dr.balaicza@gmail.com
Kövesse írásaimat a Facebookon is!

2014-08-06T09:42:50+00:00 2013-11-04|Categories: Orvos válaszol|Tags: |